torstai 25. toukokuuta 2017

Vesiputousten Southern Highlands

Southern Highlandsin kansallispuistot Sydneyn lähialueella kätkevät sisäänsä useita upeita luonnonihmeitä. Teimme pääsiäisen Southern Highlandsin matkalla kaksi vaellusreissua, jotka oli helppo mahduttaa samaan päivään. Reittien varrella ihastelimme koskematonta luontoa ja hönkäilimme raitista syysilmaa sisuksiimme keuhkojen täydeltä. Lukuisat henkeäsalpaavan upeat vesiputoukset jättivät suorastaan sanattomiksi. Fitzroy Falls


Fitzroy Falls sijaitsee Mortonin kansallispuiston koillisosassa, vajaan parin tunnin ajomatkan päässä Sydneystä. Tämä yksi New South Walesin osavaltion suurimmista kansallispuistoista kätkee sisäänsä vehreitä tasankoja, jyrkkiä rotkoja, karuja hiekkakivikallioita, tiheää sademetsää ja useita upeita vesiputouksia. 

Aivan pysäköintialueen sijaitseva Fitzroy Falls Visitor Centre on kävelyreittien aloituspaikka ja sen sisällä kannattaa pistäytyä, sillä se antaa mielenkiintoisen alustuksen kansallispuiston visiitille. Palkittu vierailukeskus tarjoaa tietoa alueen historiasta, luonnosta ja eläimistä sekä Aboriginaalien kulttuurista. Vierailukeskuksen yhteydessä on myös kahvila. 

Vierailukeskuksen vinkit mukanamme suuntasimme matkaan. Huikea, kolmitasoinen 80 metriä alas syöksyvä vesiputous on alueen päänähtävyys ja se sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä vierailukeskuksesta. Näköalapaikka sijaitsee aivan vesiputouksen yllä - niin lähellä, että voi tuntea veden viilentävän kosteuden iholla. Näköalapaikalle pääsee tasaista päällystettyä kävelyreittiä pitkin, joten se soveltuu hyvin ihan sohvaperunallekin. 


Näköalapaikalta jatkoimme matkaa West Rim -kävelyreitille. Mukavan kumpuileva ja mutkikas reitti kulkee eukalyptys- ja sademetsien poikki seuraten jyrkänteen länsireunaa. Reitin varrella on useita näköalapaikkoja, jotka tarjoavat huikaisevat näkymät vesiputoukselle sekä Mortonin kansallispuiston laaksojen ja dramaattisten rotkojen ylle. Lisäksi reitin varrella on useita pienempiä vesiputouksia. Todellinen unelmakohde vesiputousten rakastajille. Edestakainen reitti on noin kolme ja puoli kilometriä pitkä, johon meiltä kului aikaa noin pari tuntia. Itäpuolen East Rim -kävelyreitti on vierailukeskuksen mukaan parhaimmillaan keväisin, jolloin siellä pääsee ihailemaan keväisen luonnon kukkaloistoa. Niinpä jätimme tämän reitin odottamaan keväisempää ajankohtaa ja jatkoimme matkaa kohti seuraavaa vaelluskohdetta. 

Fitzroy Falls
Morton National Park
Nowra Road
Fitzroy Falls NSW 2577


Belmore Falls


Kangaroo Valleyn lähellä sijaitseva Belmore Falls on alueen toinen suurenmoinen vesiputous. Se sijaitsee lyhyen ajomatkan päässä Fitzroy Fallsista, joten molemmat kohteet voi helposti mahduttaa saman päivän ohjelmaan. Ajomatka oli tosin pienoinen jännitysnäytelmä, sillä ensinnäkin ajoimme pari kertaa harhaan (kiitos navigaattorin), ja toisekseen loppumatka mentiin kapeaa ja mutkikasta lähinnä kinttupolkua muistuttavaa päällystämätöntä tietä pitkin. Lopulta jouduimme vielä ajamaan puron poikki kuin mitkäkin rallikuskit. 


Belmore Falls oli kuitenkin niin upea näky, että se palkitsi tämän hieman vaivalloisen ajomatkan. Kävelyreitti alkaa Hindmarsh Lookout -näköalapaikan pysäköintialueelta. Tämä ensimmäinen näköalapaikka tarjoaa mahtavat näkymät Kangaroo Valleyn ylle, ja reitin varrella on myös useita muita näköalapaikkoja, joista avautuu näkymät upealle vesiputoukselle. Edestakainen reitti on pari kilometriä pitkä, johon meillä kului aikaa vajaa tunti. 


Vesiputouksen puolivälistä muuten löytyy "salainen" uimapaikka. Syksyinen sää oli nyt sen verran viileä, että se ei houkutellut pulahtamaan veteen, mutta kesähelteillä se olisi varmasti aivan mahtava paikka vilvoitella. Kuohuva vesi, kallioiset seinämät ja tiheä vehreä kasvisto nimittäin saavat paikan tuntumaan täysin koskemattomalta. 

Belmore Falls
Belmore Falls Road
Robertson NSW 2577 


Seuraa Eliza Does Oz blogia seuraavissa kanavissa:
Facebook | Instagram | Twitter | Bloglovin | Blogit.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti