torstai 11. toukokuuta 2017

Suomen passin uusiminen netissä ulkomailla - Kootut ohjeet

Pari vuotta sitten voimaan tullut uudistus passin uusimisesta verkossa on ollut varsin mieluisa uudistus etenkin meille ulkosuomalaisille. Täällä Australiassa passin uusiminen tarkoitti aikaisemmin pakollista reissua Canberraan Suomen suurlähetystöön tai passin uusimista Suomen-reissun yhteydessä. Oman passini vanhenemispäivä alkoi lähestyä, joten ei muuta kuin systeemiä testaamaan. Miten hoitui Suomen passin uusiminen kokonaan netin kautta Australiasta käsin ja paljonko prosessi maksoi? Kokosin yhteen konkreettiset ohjeet, miten prosessi hoituu sohvalla istumalla. Toivottavasti näistä ohjeista on hyötyä myös muille ulkosuomalaisille. 


Vaatimukset passin uusimiseen verkossa
- näiden kriteerien tulee täyttyä, jotta passin uusiminen verkossa on ylipäätään mahdollista:

 • Sormenjäljet ja allekirjoitus on otettu edellistä passia varten enintään 6 vuotta sitten, 
 • Nimi on edelleen sama kuin edellisessä passissa, ja 
 • Tunnistautuminen poliisin verkkopalveluun suomalaisilla pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. 

Passin uusimisen toimitusajat ja hinnat:
 • Normaali passi: toimitusaika 5-8 arkipäivää, 44 €
 • Pikapassi: toimitusaika 3-5 arkipäivää, 61 €
 • Expresspassi: 1-2 arkipäivää, 79 € (Nouto vain Helsingin Pasilan poliisitalolta tai Helsinki-Vantaan lentokentän poliisin toimipisteestä; tämän voi valita hakemusta tehdessä). 

Tässä konkreettiset ohjeet, miten prosessi hoituu:

1. Passikuvan ottaminen

Passikuvalla on tarkat laatuvaatimukset, jotka löydät suomeksi täältä ja englanniksi täältä. Ohjeisiin kannattaa tutustua ennen kuvan ottamista. Kuvan voi ottaa valokuvausliikkeessä tai ottaa vaikka itse, kunhan vaatimukset täyttyvät. Olin tulostanut edellä mainitut ohjeet mukaan ja marssin valokuvausliikkeeseen, sillä halusin varmistaa että kuvasta tulee kerralla laatuvaatimukset täyttävä. Valokuvausliike lähetti kuvan elektronisen version suoraan sähköpostiini. 

2. Passikuvan lataaminen lupahallinnon valokuvapalvelimelle

Kirjaudu sisään lupahallinnon valokuvapalvelimelle - tämä vaatii tunnistautumisen suomalaisilla verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Valitse "uusi kuva" ja täytä tarvittavat tiedot ja etsi passikuva tietokoneeltasi (kuvan on oltava .jpg-muodossa) ja lataa se kuvapalvelimelle. Tästä lähetetään sinulle koodi sähköpostilla/tekstiviestillä, jonka tarvitset myöhemmin passihakemuksen yhteydessä. 

3. Passihakemuksen tekeminen netissä

Kirjaudu sisään poliisin sähköiseen asiointipalveluuntämä vaatii tunnistautumisen suomalaisilla verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Valitse "passit ja henkilökortit" ja täytä passihakemuslomake oikeilla tiedoilla sivulla olevien ohjeiden mukaisesti. Ollessasi kohdassa jossa kysytään passikuvaa, tyhjään ruutuun laitetaan se koodi, jonka sait sähköpostilla/tekstiviestillä. Sen jälkeen järjestelmä etsii kuvasi lupahallinnon palvelimelta tuon koodin avulla. Lopuksi valitaan passin toimituspaikka. Verkossa tehty hakemus myös maksetaan verkossa joko suomalaisen verkkopankin tai yleisimpien luottokorttien kautta. Voit seurata passihakemuksesi käsittelyn etenemistä poliisin asiointipalvelun kautta. Sinulle lähetetään ilmoitus sähköpostilla/tekstiviestillä, kun uusi passisi on noudettavissa. 

4. Passin nouto - joko itse tai valtuutetun toimesta

Huomioi, että poliisi ei lähetä passeja ulkomaille. Jos et ole itse menossa Suomeen, toinen henkilö (esim. ystävä tai perheenjäsen) voi noutaa valmiin passisi valtakirjalla. Huomioi, että hänellä on oltava voimassa oleva passi tai henkilökortti henkilöllisyyden varmistukseen. Valtakirjan mallin löydät täältä. Toimita allekirjoitettu valtakirja passin noutajalle postitse tai sähköpostilla, jonka jälkeen hän voi noutaa passin ja lähettää sen sitten kirjattuna kirjeenä sinulle ulkomaille. Itse laitoin äitini asialle, joka kävi noutamassa passini paikalliselta R-kioskilta.Oma kokemukseni Australiassa

Passikuva. Ensimmäinen valokuvausliike ei pystynyt ottamaan täysin kokovaatimusten mukaista kuvaa, mutta onneksi seuraavassa onnisti (Fotolab Sydneyn keskustassa, osoite: 330 Pitt Street, Sydney NSW 2000).  Valokuvaaja ihmetteli hieman, miten passikuvalla voi olla lähes 10 sivua vaatimuksia, mutta onnistui pikaisesti saamaan tarvittavat kameran säädöt kohdilleen ja otti kuvan sekä lähetti kuvan elektronisen tiedoston suoraan sähköpostiini. Homma hoitui 5 minuutissa ja maksoi $20 dollaria. 

Passihakemus. Koko hakemusprosessi hoitui yllättävän helposti ja nopeasti - naputtelin hakemuksen samalla, kun illallinen poreili kattilassa. Odotin ongelmia, sillä olen asunut ulkomailla 10 vuotta ja olin uusinut edellisen passini Brysselissä Suomen suurlähetystössä, jonka jälkeen olin muuttanut tänne Australiaan. Passin uusiminen kuitenkin tapahtui kätevästi, kun sormenjäljet ja muut tiedot löytyivät poliisilta aiemman passinhaun jäljiltä viiden vuoden takaa, ja osoitetiedotkin olivat ajantasalla. Passin voi siis todellakin uusia ulkomailta käsin sohvalla istumalla. :) 

Hinta. Passikuva $20 (n. 13,50 €) + passihakemus 44 € + passin lähetys kirjattuna kirjeenä 16,50 €, eli yhteensä 74 €. 

Toivottavasti näistä ohjeista on hyötyä myös muille ulkosuomalaisille. Jätä toki kommentti, jos jotain oleellista jäi puuttumaan. Huomioi, että nämä passin uusimisen ohjeet ovat voimassa tätä kirjoittaessa. Tarkista aina ajantasaiset vaatimukset poliisin nettisivuilta. 


Seuraa Eliza Does Oz blogia seuraavissa kanavissa:
Facebook | Instagram | Twitter | Bloglovin | Blogit.fi


35 kommenttia:

 1. Kiitos tästä!
  Meillä tämä piakkoin ajankohtaista kun lasten passit on uusittava. Enkä ole uskaltanut mitä se tulisi maksamaan kun 6-henkinen perhe lentää Ausseihin pelkkien passien takia. Joten tuo netin kautta tilaaminen olisi kyllä luksusta. (Tosin lapset kyllä kovasti odottavat pääsevänsä Ausseihin kun ollaan kerrottu että sinne on pakko mennä passien takia)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No worries, tosi kiva kuulla että ohjeista oli hyötyä! Passin uusiminen verkossa on tosiaan tervetullut uudistus - mutta toisaalta, onhan passi mainio syy tulla Australiaan. :)

   Poista
 2. Suorastaan kullan arvoinen postaus, kiitos tästä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos, tosi kiva kuulla että ohjeista oli hyötyä. :)

   Poista
 3. Vau! Kiitos erittäin hyvistä ohjeista! Tämän laitan muistiin, kun passinhakeminen tulee ajankohtaiseksi ensi vuonna. Mutta... Minua jäi kaihertamaan tuo sormenjälkikohta. Siis minulla ei ole ollenkaan pienintäkään muistikuvaa, että minulta olisi otettu sormenjälkiä... koskaan?! Passini on vuosimallia 2013 eli vain neljä vuotta sitten...Enkä löydä passista sormenjälkikohtaa, eli ei niitä varmaan sitten otettu. Mietin siis, miten ihmeessä se sitten voisi olla vaatimus, että passia voi anoa netistä? :O Mietin vain jo nyt, ettei ulkomailla asuessa tulisi sitä tilannetta, että en voisikaan uusia passia. Pitäisiköhän hankkia virallinen henkilöllisyystodistus? Jos passin haku kaatuu, ennen kuin on ehtinyt edes alkaa... :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Vivi, olipa kiva kuulla että ohjeista oli hyötyä! :) Sormenjälkitunniste on ollut Suomen passeissa muutaman vuoden ja sormenjäljet on tallennettu passin siruun; sirullisen passin kannessa on sirun merkki. Jos sormenjälkiä ei jostain syystä ole otettu, niin sitten näiden nykyisten vaatimusten mukaan passin uusiminen netissä ei valitettavasti onnistu. Henkilökortti on myös kätevä henkilöllisyystodistus ja sen voi hakea myös netissä poliisin asiointipalvelun kautta, tosin siitä prosessista minulla ei ole henkilökohtaisia kokemuksia.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Kiitos Anna, olipa kiva kuulla että ohjeista oli hyötyä. :)

   Poista
 5. Tuhannet kiitokset helpoista ohjeista ja kokemuksesta.. se on ehka yksi tarkeimmista.. etta joku on kaynyt prosessin lapi ja se on toiminut:D

  En tieda muistaisitko enaa, mutta kuinka kauan sinulla kesti kirjatun kirjeen saapuminen? Oliko sen 5-7 arkipaivaa vai enemman/vahemman? Ja jaiko se tulliin kiinni? (posti ei tietaakseeni pyyda tullaus lappua tayttamaan..)

  Iso kiitos:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Helen! :) Kirjattu kirje saapui nopeasti tänne Australiaan asti, muistaakseni alle viikossa, eikä ollut onneksi ongelmia tullin kanssa.

   Poista
 6. Kiitos paljon!!! Just what I was looking for :) ja linkit myös! ihana:)From NZ on pitkä matka hakea passi...

  Terveisin
  Irina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Irina! Tosi kiva kuulla, että näistä ohjeista oli hyötyä. :)

   Poista
 7. Kiitokset postauksesta. Nyt pitaa miettia, miten saan pankin verkkotunnuksen, kaytan pankkitilia vain Suomessa kaydessani, joten en ole ottanut verkkopalvelua. Passi menee umpeen ensi kuussa, auch.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmi... Poliisin sähköiseen asiointipalveluun kirjautumiseen tarvitsee joko verkkopankkitunnekset tai mobiilivarmenteen. En tiedä onnistuuko verkkopalvelun avaaminen ulkomailta käsin esim. pankkiin soittamalla, kannattaa tiedustella pankista.

   Poista
 8. Hei. Miten voin ladata kuvani valokuvapalvelimelle kun ei hyväksy norjan postinumeroa. pitääkö olla suomalainen osoite siinä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Kannattaa kokeilla Suomen osoitteella, jos Norjan osoite ei muka kelpaa.

   Poista
 9. Hei, oli tosiaan paljon apua ja tietoa passin uusimisesta ulkomailta käsin. Entä jos on eri sukunimi ku edellisessä passissa onko pidempi prosessi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Olipa ihana kuulla, että kirjoituksesta oli apua. Jos on eri sukunimi kuin edellisessä passissa, niin siinä tapauksessa passin uusiminen netin kautta ei valitettavasti onnistu. Eli tässä tapauksessa passi pitää uusia joko ulkomailla suurlähetystön kautta tai Suomen reissun yhteydessä.

   Poista
 10. Kiitos postauksesta, oli paljon apua! Miten se toimii kun se kirjattu kirje on tullut perille? Saatko ilmoituksen postitse ja menet hakemaan sen tai tuleeko passi ovelle? Ja oliko sulla se tullaus lappu/lomake täytetty?

  Sori että mulla on niin monta kysymyksiä.... Huolestuttaa vähän kun äiti lähetti passin melkein neljä viikkoa sitten eikä se vielä ole tullut.

  Kiitos paljon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Tosi kiva kuulla, että kirjoituksesta oli apua. :) Itsekin laitoin äidin asialle, hän lähetti passini kirjattuna kirjeenä ja se tuli muistaakseni perille suoraan kotiin noin viikossa. Australiaan kirjeitä/paketteja lähetettäessä joutuu käsittääkseni aina täyttämään tullauslomakkeen (customs declaration), mutta esim. EU-maihin sitä ei tarvita. Neljä viikkoa kuulostaa kyllä aika pitkältä ajalta... Kirjatun kirjeen pitäisi pystyä jäljittämään lähetystunneksen avulla. Toivottavasti pääset sen tunnuksen avulla kirjeen jäljille, ja posti on vain ollut vähän hidas.

   Poista
 11. Hei Eliza

  Kiitos mainioista ohjeista! Voitko kertoa viela, mitka on nuo "mobiilivarmenteet"? Minulla ei ole suomessa enaa pankkitilia tai muuta vastaavaa sahkoista palveua, joten mietin etta saako nuo mobiilivarmenteet jotenkin luotua taalta Ausseista kasin? Vai pitaako sittenkin matkata Canberraan...?

  VastaaPoista
 12. Hei Eliza
  Luin ohjeesi juuri tarkemmin ja huomasin etta netti uusiminen toimii vain jos joku Suomessa pystyy hakemaan valmiin passin. Ei siis Ausseissa asuville joilla ei tata mahdollisuutta ole :-( Ei siis muuta kuin matka Canberraan minulle, valitettavasti. Kiitos silti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Nina! Poliisi ei lähetä passeja Suomesta ulkomaille, mutta esim ystävä tai perheenjäsen voi noutaa valmiin passisi valtakirjalla, ja sitten postittaa sen tänne Australiaan.
   Mobiilivarmenne on puhelimen sim-kortilla sijaitseva tunniste, jonka avulla voi tunistautua verkkopalveluihin - toimii ainakin Telian, Elisan ja DNA:n sim-korteilla. Toivottavasti tästä oli apua!

   Poista
 13. Hei! Koitin mobiilivarmenteen avulla kirjautua jotta voisin tehda hakemuksen, mutta ei hyvaksynyt puhelinnumeroa, sen taytyy varmaan olla suomalainen liittyma..? voinko kayttaa esim aitini numeroa omani sijasta kun itsella ei ole suomalaista numeroa? Kiitos etukateen! Naista ohjeista tulee olemaan hyotya kunhan paasen kirjautumaan sisaan.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Pahoittelut myöhäisestä vastauksesta, täällä on eletty häähumussa... Minulla ei ole valitettavasti omaa kokemusta mobiilivarmenteella kirjautumisesta. Kannattaa kokeilla äidin numeroa, jos suomalainen numero vaaditaan. Tosi kiva kuulla, että ohjeet ovat hyödylliset, kiitos!

   Poista
 14. Hei, huomasin saman!
  Itse asun Tanskassa eikä poliisin valokuvapalvelin hyvaksy kayttajaprofiiliin ulkomaista osoitetta. Mulla ei ole enaa Suomessa osoitetta, joten tama voi tuoda haasteita. Tiedoksi vain muillekin ulkosuomalaisille joilla ei ole enaa Suomessa osoitetta.

  -Anki

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Anki! Hyvä tietää, kiitos päivityksestä. Käytin itse vanhempieni osoitetta, sillä minullakaan ei ole enää omaa pysyvää osoitetta Suomessa.

   Poista
 15. Terveisiä Kreikasta! Kiitos erittäin hyvistä ja selkeistä ohjeista, joista oli paljon apua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos, terkut sinne Kreikan kesään täältä keskitalvesta! Olipa kiva kuulla, että ohjeista on ollut hyötyä. :)

   Poista
 16. Suuri kiitos erinomaisen selvästi kirjoitetuista ohjeista, joiden ansiosta säästyi paljon hermoja, aikaa ja vaivaa. Toimin ohjeiden mukaan heinäkuussa 2019 ja kaikki toimi kuten pitikin, paitsi että posti oli hieman hidas. Viikonloppuna anomani passi oli Oulussa noudettavissa jo torstaina. Isäni postitti passin kirjattuna lähetyksenä ja se saapui postilaatikkooni Brisbaneen 25 päivää myöhemmin. Postimies unohti kysyä minun allekirjoituksen ja laittoi kirjeen suoraan postilaatikkoon. Passikuvan otin Capalaba Park ostoskeskuksessa ”Developing Moments” valokuvausliikkeessä, jossa se sujui nopeasti ja maksoi 20 dollaria. Mukaan otin suomalaisen passikuvan ohjeet tulostettuna, vaikka he ovat tottuneet ottamaan kuvia ulkomaalaisia passeja varten.

  Markus

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Markus! Kiitos paljon, ja tosi kiva kuulla että prosessi hoitui sielläkin kätevästi! Tämä uudistus on kyllä tullut tarpeeseen, erityisesti meille ulkosuomalaisille. Posti tuntuu kyllä hidastuvan koko ajan, huoh..

   Poista
 17. Hei Eliza, kiitokset erittäin selkeästä ja kattavasta passinhakuohjeesta!
  kirsi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Kirsi! Oi kiitos, olipa kiva kuulla että ohjeista oli hyötyä. :)

   Poista
 18. Kiitos ohjeista passinhakuun netissa. Olin ihan hukassa mutta nyt selkeni. Naa ohjeet pitais olla poliisin nettisivuilla myos lol.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos, olipa kiva kuulla että ohjeista oli hyötyä. :)

   Poista