torstai 1. syyskuuta 2016

Ruokamatkailua Australiassa / #IGTravelThursday

Australiaa voi syystäkin sanoa kansojen sulatusuuniksi, ja se näkyy myös ruokapöydissä. Mitä aussilaiseen fuusiokeittiöön sitten sisältyy? Australia on ehdottomasti mielenkiintoinen kohde myös ruokamatkalle, ja tässä tulevat lisäksi klassiset aussiateriat sekä niiden kanssa yhteensopivat viinit. Dig in, mate!


Vaikka australialainen ruokakulttuuri ei käsitteenä olekaan kovin tuttu, on se kuitenkin myös paljon muuta kuin grillausta ja paahtoleipää Vegemitella. Australialainen ruoka on monipuolista ja monikulttuurista, sillä ruokakulttuuriin on vaikuttanut sekä englantilaisten siirtomaaisäntien ruokaperinne että muiden maahanmuuttajien ruokakulttuurit. Emu ja kenguru ovat lähinnä turistien lautasille päätyviä erikoisuuksia, mutta ovat ne välillä esillä meillä kotikeittiössäkin - varsin proteiinipitoista, vähärasvaista ja maistuvaa, etenkin jos pitää riistan mausta. Australialainen keittiö onkin todellista fuusioruokaa, ja huippukokit yhdistelevät taidokkaasti eri maiden perinteitä. Itä kohtaa lännen, ja pohjoinen etelän makuhermoja kutkuttavalla tavalla.

Australia on viinimaana suhteellisen uusi, mutta kasvava ja kehittyvä. Australiaan onkin mielenkiintoista tehdä viinin ympärille keskittyviä ruokamatkoja. Tunnetuimmat viinialueet löytyvät etelän viileämmiltä alueilta, mutta vähemmän tunnettuja mutta mielenkiintoisia viinialueita löytyy lähes jokaisesta maan kolkasta, ja viinien paikalliset erot ovat hiljalleen korostumassa. Australian tunnetuimmat valkoiset rypälelajikkeet ovat Sauvignon Blanc, Semillon ja Riesling. Punaisista tunnetuimmat ovat Shiraz ja Cabernet Sauvignon. Erilaiset pienpanimo-oluet ovat myös vahvassa noususuhdanteessa. 

Australiassa ravintoloihin ja ruokiin kannattaa suhtautua ennakkoluulottomasti, sillä monipuoliset juuret eri kulttuureissa ovat tehneet australialaisesta ruoasta mielenkiintoista ja innostavaa.


Tässä lisäksi oma listani australialaisista klassikkoaterioista ja mitä niiden kanssa kannattaa juoda. 

Osterit - Prosecco
Australialaiset merenelävät kuuluvat maailman parhaimpien joukkoon. Erityisesti osterit ovat aivan tajuttoman herkullisia, ja niiden kanssa sopii mainioasti raikas kuohuviini, kuten Prosecco. 

Fish & Chips - Sauvignon Blanc
Simppeli aussiklassikko, jonka suolaisuutta ja rasvaisuutta tasapainottaa hapokas Sauvignon Blanc. 

Salt and Pepper Squid - Sauvignon Blanc Semillon
Entinen Master Chef Australia -voittaja Adam Liaw on kruunannut salt and pepper squid -mustekalan Australian kansallisruoaksi. Suolaa, pippuria ja rasvaisuutta tasapainottaa raikkaan hedelmäinen viini, kuten Sauvignon Blanc Semillon. 

Prawn Cocktail - Riesling 
Katkarapucocktail on tuttu myös aussien joulupöydästä. Keitetyt, kuoritut katkaravut tarjoillaan lasista cocktail-kastikkeen kera. Kombon kanssa sopii mainiosti puolikuiva Riesling.  

Sausage Sizzle - Merlot
Sausage Sizzle eli käytännössä se Aussie Barbie on halkaistu sämpylä, jonka välistä löytyy grillattu makkara, kuullotettua sipulia sekä ruiskaus ketsuppia tai bbq-kastiketta. Ei se näkö mutta maku! Makkarasämpylän kanssa maistuu pehmeän täyteläinen Merlot.  

Meat Pie - Shiraz
Mausteinen Shiraz tuo mainiosti esiin klassisen lihapiiraan runsauden. Yksinkertaista mutta niin herkullista. 

Lamb Roast - Cabernet Sauvignon
Sunnuntain lammaspaisti on ehdoton klassikko, jonka kanssa sopii ryhdikäs Cabernet Sauvignon. 

Chicken Parmigiana - Chardonnay
Kanaa, juustoa, tomaattikastiketta... Riittävä (ja itselle ehkä myös ainoa) syy raahautua lähipubin triviailtaan. Parmin kanssa sopii mainiosti täyteläinen valkoviini, kuten Chardonnay. 

Pad Thai - Riesling
Pad Thai lienee suosituimpia take away -ruokia Australiassa. Mausteista ateriaa tasapainottaa sopivasti hieman makeampi viini, kuten Riesling. 

Pavlova - Muscat
Unelmankevyt marenkikakku Pavlova on australialainen jälkiruokien klassikko, jonka kruunaa aromikkaan hedelmäinen jälkiruokaviini, kuten Muscat.

Salt and pepper squid - kenties se Australian kansallisruoka. Kuva: @australia

Australian sisällä on kuitenkin havaittavissa myös alueellisia eroja. Olen nimittäin muissa osavaltioissa vieraillessani törmännyt joskus heidän omiin "perinneruokiin", joista en ole Sydneyssä kuullutkaan - eli tämä listaukseni tulee siis Sydneyn näkökulmasta. Olisikin mielenkiintoista kuulla millaisia klassikkoaterioita löytyy muualta Australiasta. 

Syyskuun IGTT:n teemana on ruokamatkailu. Käy myös lukemassa ja kommentoimassa muiden kampanjaa osallistuneiden kirjoituksia - niitä kannattaa kuitenkin lueskella hyvin syöneenä, sillä muuten tulee varmasti melkoinen nälkä. :) Instagram Travel Thursday on joka kuukauden ensimmäisenä torstaina tapahtuva kansainvälinen kampanja, jossa merkitään omia matkailuaiheisia kuvia tunnisteella #IGTravelThursday. Näin saadaan levitettyä matkailuinspiraatiota ja -tietoutta kuvien muodossa. Kampanjan järjestäjinä Suomessa toimivat Travelloverblogi, Muru Mou ja Rimma+Laura. Tervetuloa osallistumaan mukaan kampanjaan, tarkemmat ohjeet löydät täältä. Minut löydät Instagramissa nimellä @elizadoesoz.


14 kommenttia:

 1. Ooooooh ihana postaus, kaksi suosikkiasiaani, viini ja ruoka :D Miun on jo pitkään pitänyt tehdä ruokapostaus Aussilasta, se on todellakin niiiin paljon muutakin kuin vegemitea! Fish & chips ja paikalliset lihapiirakat ei kyllä ollenkaan kuulu suosikeihin. Varsinkaan lihapiirakat, hyiiii! :) Australialla on ruoan suhteen paaaaljon parempaakin tarjottavaa. Parasta on just se fuusiokeittiö niin kuin mainitsitkin. Australialaiset maut ja ruoat mutta itämaisella twistillä. Täällä syödään niin paljon varsinkin aasialaista ruokaa, juhlapöydässäkin voi usein olla sushia tai vaikka vietnamilaisia riisipaperirullia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos, Anna! Aivan totta, ne perinteiset aussiateriat eivät ole ehkä niitä kaikkein kulinaristisimpia elämyksiä, mutta fuusiokeittiö on kyllä ehdottomasti sitä parasta antia. Sama täällä: viini ja ruoka maistuu aina. :)

   Poista
 2. Kiitos hyvistä vinkeistä! Itse odotan tulevalta Adelaiden (ja Barossa Valleyn) matkalla juurikin hyvää viiniä ja ruokaa. Viivitiloilla ruokailu olisi varmaan järkevää ja kannattavaa. Paikalliset viinit ja ruokamaut kiinnostavat aina. Toisaalta odotan myös kovasti aasialaishenkisiä ruokia, joita myös Australiasta taitaa löytyä kattavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jonna, ilo kuulla että vinkeistä on ollut hyötyä! Tervetuloa Australiaan, Adelaiden ja Barossan seutu ovat tosi ihanaa aluetta, tulette varmasti viihtymään! Ja ne Barossan viinit ovat aivan mahtavia. Monien viinitilojen yhteydessä voi tosiaan myös ruokailla ja aasialaista ruokaa kannattaa ehdottomasti myös maistaa. Jään innolla seuraamaan teidän matkaanne! :)

   Poista
 3. Nam, nam, nam! Tosi hyviä vinkkejä tänään starttaavalle reissulleni! Hope to see you soon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Laura! Oli muuten tosi ihana tavata Sydneyssä, ikävä jo on! Ihana seurata matkasi jatkoa, ja ehkä se surffityttö vielä palaa tänne uudestaan. :)

   Poista
 4. Tämähän tuli kuin tilauksesta. Mietin juuri uusinta Masterchef Australia -kautta katsoessani että mitkä ovat Australian perinneruokia. Grillaus ja Vegemite tulivat mieleen ja nyt kun luettelit noita ruokalajeja niin tutuiltahan nekin kuulostavat. Kiva että laitoit myös viinivinkit mukaan! Tämän postauksen laitan talteen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos, Martina! Ja olipa kiva kuulla, että kirjoituksesta oli hyötyä. Paljon terkkuja täältä Sydneystä! :)

   Poista
 5. Aivan mahtava postaus! Vaikka tykkäänkin viinistä ja juon sitä ruuan kanssa usein, olen siltikin vähän urpo sen suhteen, että tietäisin mitä kannattaa minkäkin ruuan kanssa tilata. Usein kysynkin sitten tarjoilijalta vinkkiä, mutta se ärsyttää jos suositellaan vain talonviiniä tai sitten sitä kalleinta. Se usein todistaa sen, että tarjoilija ei tiedä paikan viinilistasta mitään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Terhi! En ole mikään sommelier itsekään, ja useimmiten myös kysyn tarjoilijalta viinisuosituksia. Olen täysin samaa mieltä: jos se sopivin viini on muka vain se kallein, niin siinä tapauksessa tarjoilija ei tiedä viineistä mitään..

   Poista
 6. Kiitos! Tämä oli mielenkiintoista. Enpä ole koskaan tullut ajatelleeksi, millaista on australialainen ruoka. Saarella olettaisin syötävän paljon mereneläviä, mutta toisaalta Australia on niin valtava, että rannikolle voi olla järjettömän pitkä matka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Annika! Ausralialainen ruoka ei tosiaan ole kovin tunnettua, ja mielestäni fuusiokeittiö on sen parasta antia. Merenelävät ovat tosiaan suosittuja ja aaah niin herkullisia. :)

   Poista
 7. Oih mitä maisemia ja annoksia! Tahtoo Australiaan!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos, Huli! Terkkuja täältä Sydneystä ja tervetuloa kengurumaahan! :)

   Poista