maanantai 17. marraskuuta 2014

Weekend in Granite Belt wine country

Marraskuun alussa vietimme viikonlopun Granite Belt -viinialueella, joka on mielestäni Queenslandin tuntematon helmi ja se yllätti todella positiivisesti, joten ajattelin sen ansaitsevan ihan oman mainintansa myös täällä blogini puolella. Australia on tunnettu mahtavista viinialueistaan, mutta ennen muuttoa Brisbaneen en ollut kuullutkaan Queenslandin viineistä - olin siinä harhaluulossa, että täällä olisi liian kuuma viininviljelyyn. 

Granite Belt sijaitsee noin kolmen tunnin ajomatkan päässä Brisbanesta lounaaseen, lähellä New South Walesin rajaa. Alue on virallisesti koko Queenslandin kylmin, sillä se sijaitsee yli 1000 metriä merenpinnan yläpuolella Australian Kordillieerien eli Ison Vedenjakavuoriston (Great Dividing Range) kupeessa. Vuodenajasta riippuen Granite Beltin lämpötilat ovat n. 5-10 astetta viileämmät kuin Brisbanessa. Ja näinpä alue on mitä parhain viileän ilmaston viinien viljelyyn. 

Ja millaisia viinejä! Vaikka Granite Belt -viinialue on suhteellisen pieni ja kompakti, tarjolla on aivan uskomattoman laaja valikoima mitä erilaisimpia viinejä: Chenin Blanc, Fiano, Vermentino, Nero d'Avola, Petit Verdot, Sangiovese - ja niin monta muuta! Alueelle suuntaavan kannattaa ehdottomasti tsekata Strange Bird alternative wine trail, joka esittelee näitä omituisuuksia. Myös australialainen viiniguru James Halliday on palkinnut useita alueen viinitiloja. Tuotanto on kuitenkin sen verran pientä, että se jää melko paikalliseksi - ja näin ollen myös suuremmalle yleisölle tuntemattomaksi. 

Aamiainen viinitilalla; Mason Wines, Ballandean

Osallistuimme myös Sunset Vineyard Walk -tapahtumaan Twisted Gum -viinitilalla, jossa ensinnäkin kävelimme viinitilalla ja opimme ekologisesta ja kestävästä viininviljelystä. Kävelyn jälkeen auringon laskiessa viinitila tarjosi viinejä sekä niiden kanssa yhteensopivia juustoja. 

Sunset Vineyard Walk; Twisted Gum Vineyard, Ballandean

Cheese and wine matching; Twisted Gum Vineyard, Ballandean

Viinien lisäksi Granite Beltin alueella on tarjolla myös muita mahtavia kulinaristisia elämyksiä (sorry, tästä hehkuttamisesta ei nyt tule loppua!). Kuvassa yksi suosikeistani, paikallisista antimista koostuva Brewers Platter, johon kuului kolme ruokalajia ja jälkiruoka yhteensopivien oluiden kanssa. 

Brewers Platter; Granite Belt Brewery, Stanthorpe

Sunnuntaina suuntasimme sulattelemaan viinejä ja ruokia Bald Rock National Parkiin, joka on yksi monista alueen must do -aktiviteeteistä. Kansallispuisto sijaitsee itse asiassa New South Walesin puolella. Kipuaminen graniitti-kallioille palkitsi todella vaikuttavilla maisemilla. Lisäksi matkalla bongasimme muutaman kengurun ja myös monta pientä liskoa nauttimassa auringosta kallioilla. 

Bald Rock National Park, NSW

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti