tiistai 28. syyskuuta 2021

Cradle Mountain - Vuoristomaisemien lumoissa Tasmanian huipulla

Tervetuloa Tasmanian villiin länteen! Tasmanian huipulla sielu lepää näissä huikeissa vuoristomaisemissa. 

Cradle Mountain on Tasmanian kuuluisin luontokohde, joka sijaitsee saaren länsipuolella, noin kahden ja puolen tunnin ajomatkan päässä Launcestonista ja noin neljän ja puolen tunnin ajomatkan päässä Hobartista. Tasmanian viidenneksi korkein vuori nimettiin aikoinaan "Kehtovuoreksi", koska se muistutti kaivosmiehen kehtoa. Pikaisen kuvahaun perusteella jonkinlaista yhdennäköisyyttä on ehkä havaittavissa. Joka tapauksessa Cradle Mountainille avautuvat maisemat ovat jylhän dramaattiset. 


Cradle Mountain - Lake St Clair National Park -kansallispuisto tunnetaan koskemattomasta erämaastaan ja peilinkirkkaista järvistään. Henkeäsalpaavat vuoristomaisemat, puhdas ilma ja erämaan hiljaisuus tekevät siitä luonnonrakastajien ja vaeltajien unelmakohteen. Tarjolla on eri pituisia vaellusreittejä puolen tunnin sademetsäkävelyistä monipäiväisiin patikkaretkiin. 

Kuuden päivän ikoninen Overland Track on vaativa vaellusreitti, joka sopii kokeneille retkeilijöille. Me teimme päivän vaellusreissun Marions Lookoutille asti. Seikkailimme ikivanhojen sademetsien, ruohotasankojen ja vesiputousten poikki. Huipulta avautuivat aivan huikeat näkymät taianomaisen usvan reunustamalle Cradle Mountainille. Cradle Mountainin alueella ei voi välttää näkemästä villieläimiä: vompatteja, kenguruja, nokkasiilejä, pussinäätiä, sekä monia lintulajeja. 

Mannermaan vompatit ovat yleensä yöeläimiä, mutta Tasmaniassa näihin suloisiin karvapalleroihin voi törmätä mihin aikaan hyvänsä. Tämä pieni vompatti tuli meitä kirjaimellisesti vastaan vaelluspolulla Dove Laken lähellä. Yleensä eläimet pitävät etäisyyttä, mutta tämä yksilö jatkoi päättäväisesti matkaa meistä juuri välittämättä. 

Tasmanian metsiä tutkineet ensimmäiset eurooppalaiset väittivät kuulleensa pirujen kirkuvan öisin. Näin sai nimensä Tasmanian kuuluisin eläin Tasmanian Devil, suomalaisittain Tasmanian tuholainen tai pussiahma. Tasmanian tuholaiset näyttävät koiramaisilta, mutta nämä pussieläimet ovat itse asiassa läheisempää sukua kengurulle kuin koiraeläimille. 

Devils at Cradle -suojelukeskus on erinomainen paikka tutustua näihin salaperäisiin ja arkoihin eläimiin. Kierroksen aikana opimme paljon näistä uhanalaisista eläimistä, jotka elävät nykyisin ainoastaan Tasmaniassa. Tasmanian tuholaiset syövät pääasiassa raatoja ja haistavat ne jopa kilometrien päästä. Kokoonsa nähden niillä on luonnon voimakkain puraisu. Ja nimensä mukaisesti ne todellakin päästelevät outoja ääniä ja murinaa - yleensä pelotellakseen muita eläimiä. 


Majoituimme ihanassa Peppers Cradle Mountain Lodge -hotellissa, missä pääsi ylellisen vuoristomökin tunnelmaan. Iltojen viilentyessä oli ihana käpertyä takkatulen ääreen punaviinilasillisen kera. 

Tasmanian villi länsi on todellakin aivan oma maailmansa. Cradle Mountain on ehdottomasti yksi Australian kauneimpia alueita, ja se on erityisesti luontomatkailijoiden ja vaeltajien paratiisi. Se on lumoava paikka, minne halusin palata heti lähdettyäni. 

Seuraa Eliza Does Oz -blogia seuraavissa kanavissa: 
Facebook | Instagram | Twitter | Bloglovin | Blogit.fi

2 kommenttia:

  1. Tasmania on kyllä kiinnostavaa aluetta ja Cradle Mountain sen itseäni selvästi eniten kiinnostava kohde. Omalla Australian visiitillä sinne ei olisi ollut mitään toivoa ehtiä, vaikka useamman viikon Australiassa vietin. En oikein tiedä miten paljon Australiaan seuraavalla kerralla pitäisi varata aikaa, että ehtisi kaikkeen kiinnostavaan tutustuttua, kun jo tuttuihin paikkoihinkin haluaisi käymään uusiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Cradle Mountain on kyllä aivan huikea luontokohde, voin lämpimästi suositella! Aivan totta, Australia on niin valtavan kokoinen ja välimatkat pitkiä, joten joka puolelle ei ehdi millään edes useamman viikon aikana. Toivottavasti tänne pian taas pääsee normaalisti matkailemaan, tervetuloa sitten taas uudestaan! :)

      Poista