sunnuntai 3. syyskuuta 2017

Daintree Rainforest - Päiväpatikoimassa maailman vanhimmassa sademetsässä

Samoilimme päivän maailman vanhimman sademetsän siimeksessä kasuaarien jäljillä. Viidakkoreissuun sisältyi paljon hikeä ja vähän vertakin, mutta se oli ehdottomasti yksi trooppisen Queensladin reissumme kohokohdista.


Maailman vanhin sademetsä Daintree Rainforest ja maailman suurin koralliriutta Great Barrier Reef (eli Iso Valliriutta) kohtaavat trooppisessa Pohjois-Queenslandissa. Australian-perhematkamme tropiikin tukikohtamme Port Douglas toimi meidän porttinamme sademetsän ja koralliriutan ihmeisiin. Ison Valliriutan päiväreissun lisäksi teimme päivän vaellusreissun sademetsän siimekseen.


Yli 160 miljoonan vuoden ikäinen Daintreen sademetsä on Australian suurin yhtämittainen trooppinen sademetsäalue ja sillä on lisäksi koko maailman vanhimman elossa olevan sademetsän titteli. Smaragdinvihreän sademetsän luonnon monimuotoisuus on vertaansa vailla. Ikivanhojen, villien kasvilajien siimeksessä nimittäin elää lukuisia ainutlaatuisia kotoperäisiä eläinlajeja, kuten matelijoita, pussieläimiä, lepakoita ja perhosia. Alueen kenties kuuluisin asukas on suurikokoinen lentokyvytön kasuaari (cassowary), joka tunnetaan myös maailman vaarallisimpana lintuna. Kasuaarit ovat peräisin dinosaurusten aikakaudelta - ja siltä ne todellakin näyttävätkin! Kasuaarit ovat hyvin arkoja, mutta ärsytettäessä vaarallisia niiden agressiivisen luonteen ja voimakkaiden raajojen vuoksi. Näillä nykyajan dinosauruksilla on kuitenkin tärkeä paikka sademetsän ekosysteemissä. Kasuaarit syövät pääasiassa hedelmiä ja ne nielaisevat myös siemenet ja levittävät niitä ulosteen mukana. Suuri, kirkkaansininen kasuaariluumu on nimetty kasuaarin mukaan.



Emme törmänneet vaellusreissumme aikana kasuaareihin - eikä minulla olisikaan ollut mitään mielenkiintoa joutua nokakkain tuon tosielämän angry birdin kanssa, mutta Daintreen sademetsässä riitti kyllä muutenkin ihmeteltävää. Alueen biodiversiteetti jätti todellakin suorastaan sanattomaksi, sillä monia alueen kasvi- ja eläinlajeja ei voi tavata missään muualla maailmassa. Tuntui suorastaan hurjalta ajatella, että täällä me samoilemme, koko maailman vanhimman sademetsän syövereissä. Useaan kertaan äimistelimme suut ammollaan metsän värikkäitä perhosia, tiheää kasvistoa, erikoisia liskoja ja kasuaarien tuoreita jälkiä. Katse kannattaisi kuitenkin ainakin välillä muista pitää myös polussa, sillä yhdessä alamaessä Jason kaatui rähmälleen ja vyöryi jyrkän mäen alas perseellään. Muutamaa verinaarmua ja mutatahroja lukuun ottamatta ei onneksi käynyt pahemmin. Omat nauruni loppuivat pian lyhyeen, kun hieman myöhemmin pientä puroa ylitettäessä olinkin yhtäkkiä omituisten piikkipalmujen saartamana. Matka kuitenkin jatkui omien naarmujeni jälkeen ja pudotettuani kännykän suojapussukan jokeen. 



Suuri osa Daintreen sademetsästä kuuluu Queenslandin tropiikin UNESCO:n maailmanperintökohteeseen, joka muuttuu muualla valkeiksi hiekkarannoiksi, koralliriutoiksi, karuiksi vuoriksi, äkkijyrkiksi rotkoiksi, virtaaviksi joiksi ja upeiksi vesiputouksiksi. Vaellusreissun jälkeen suuntasimme kävelemään lähistöllä sijaitsevalle Cow Bayn rannalle, joka oli sattumoisin lähestulkoon autio hiekkaranta. Siellä saimme konkreettisesti tuntea, miten maailman vanhin sademetsä ja maailman suurin koralliriutta kohtaavat. Kokemusta on edelleenkin vaikea pukea sanoiksi, ja viidakkovaellus oli myös perheeni mielestä yksi koko Australian-reissumme kohokohdista - ehkä jopa se suurin kliimaksi.




Paluumatkalla ylitimme Daintree-joen lossilla upean auringonlaskun aikaan. Innolla räpsimme kuvia oranssina hehkuvasta taivaasta - ja kappas, pian suureksi yllätykseksemme huomasimme, että sattumoisin kuvissa esiintyvät omituiset mustat möykyt olivatkin krokotiilejä! Tarkempi tarkastelu osoitti, että niitähän joessa uiskenteli ihan useampikin kappale.


Jos maailman vanhimpaan sademetsään haluat mennä nyt, niin takuulla sinäkin tulet yllättymään, se nimittäin kätkee sisäänsä melkoisia luonnonihmeitä. Daintreen sademetsää ei kannata missata trooppisen Queenslandin reissulla!  


Seuraa Eliza Does Oz -blogia seuraavissa kanavissa:
Facebook | Instagram | Twitter | Bloglovin | Blogit.fi

2 kommenttia:

  1. Ihana paikka, ehdottomasti yksi Aussilan lemppareita <3 Kolme kertaa ollaan käyty, mutta aina vaan haluan uudestaan. Kahdella kerralla kolmesta törmättiin kasuaareihin, kerran äitiin poikasten kanssa. Onneksi oltiin autossa :) Krokoja sen sijaan ei olla lossista nähty, vaikka ollaan kovasti yritetty!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan ihana paikka todellakin! Oih, teillä on ollut tuuria kasuaarien suhteen! Veljeni olisi kovasti halunnut nähdä edes yhden, mutta minua kyllä pelotti niin paljon että olin ihan tyytyväinen että pysyivät piilossa. Luin muuten sattumalta jostain, että ilmeisesti kasuaari-isä huolehtii poikasistaan, kun taas emo jatkaa matkaansa munimaan seuraaviin pesiin. Luonto todellakin on ihmeellinen. :)

      Poista