tiistai 31. tammikuuta 2017

Washington D.C. - historian ja vallan ytimessä

Yhdysvaltojen pääkaupungista Washington D.C.:stä löytyi paljon nähtävää Valkoisesta talosta useisiin ikonisiin historiallisiin muistomerkkeihin sekä moniin kiinnostaviin museoihin. Tunnelmat "Amerikan etupihalla" eli National Mall -puistokadulla olivat suorastaan kuin House of Cardsista. 

Valkoinen talo

Teimme päiväreissun Washingtoniin joululomamme tukikohdasta Baltimoresta, josta sinne oli vain reilun tunnin ajomatka. 
Washington D.C.:ssä oli helppo liikkua kävellen, sillä suurin osa keskustan nähtävyyksistä on kävelyetäisyyden päässä toisistaan. Alue on kuitenkin kokonaisuudessaan niin valtava, että yhdessä päivässä sitä ei ehtisi millään kiertää kokonaan. Niinpä päätimme tällä ensimmäisellä visiitillä keskittyä National Mall -puistokadun länsipuoleen. 

Jeffersonin muistomerkki

Washington D.C. ei ole osavaltio vaan erillinen hallintokeskus ja koko liittovaltion pääkaupunki. Kirjaimet D.C. nimen perässä tarkoittavat District of Columbiaa (Columbian piirikunta). 
Yhdysvaltain ensimmäinen presidentti George Washington valitsi alueen uuden pääkaupungin paikaksi vuonna 1790. Kaupungin suunnittelijaksi nimitettiin ranskalainen Pierre l'Enfant, joka suunnitteli kaupungin kaikkia osavaltioita yhdistäväksi symboliksi käyttäen esikuvinaan Pariisin ja Versaillesin asemakaavoja. 

Kansallinen toisen maailmansodan muistomerkki

Monet mielenkiintoiset Smithsonian museot sijaitsevat lähellä National Mall-puistokatua, jonka toisessa päässä on Capitol Hill-kukkula ja toisessa päässä Vietnamin veteraanien muistomerkki. Näiden väliin sijoittuvat mm. National Air and Science Museum, National Gallery of Art, National Museum of American History ja Natural History Museum. Useimpiin museoihin on vapaa pääsy ja ne ovat auki vuoden ympäri. 

Jouduimme tyytymään ihailemaan Valkoista taloa vain ulkoa käsin, sillä kiertokäynnille ei niin vain pääsekään, ja tajusimme tämän harmiksemme vasta juuri ennen reissuamme. Valkoisen talon kiertokäynnille täytyy nimittäin nykyisin varata aika kongressiedustajan tai oman maan lähetystön kautta vähintään kolme viikkoa ja enintään kuusi kuukautta etukäteen. Kiertokäynti on kuulemma todella mielenkiintoinen ja kaiken lisäksi illmainen. 

Washington-monumentti

Washingtonin ikoniset monumentit tekivät todellakin vaikutuksen. Kannattaa tsekata ainakin Lincolnin muistomerkki, jossa Abraham Lincoln katsoo alas tuolistaan marmoripylväiden takaa. Muistomerkillä on pidetty kuuluisia puheita, kuten Martin Luther Kingin "I Have a Dream". Myös Washington-monumentti Valkoisen talon lähellä on kaikessa yksinkertaisuudessaan huimaavan korkea ja vaikuttava. 

Lincolnin muistomerkki

Tv-sarjat ja elokuvat ovat taltioineet kaupunkia ja sen tapahtumia vuosikymmenien ajan. National Mall -puistokatua sanotaan "Amerikan etupihaksi", mikä on mielestäni varsin osuva kuvaus. Historian ja vallan läsnäolon voi todellakin aistia, ja tunnelmat kaupungissa olivatkin suorastaan kuin House of Cardsista. 


Seuraa Eliza Does Oz -blogia seuraavissa kanavissa: 
Facebook | Instagram | Twitter | Bloglovin | Blogit.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti