sunnuntai 30. lokakuuta 2016

Canberran monet kasvot & 10 vinkkiä kaupunkiin

Ensin olin että aika tylsä, sitten olin että ihan kiva. Australian pääkaupunki Canberra vaati muutaman visiitin, ennen kuin aloin lämmetä kaupungille. Ja edellisellä reissulla Floriade -kevätfestivaaleille suorastaan vähän ihastuin. 


Canberra on omituinen paikka. Se on Australian pääkaupunki, joka tunnetaan paikallisittain nimella "bush capital" - ja ihan ymmärrettävistä syistä. Se on pieni ja sijaitsee keskellä ei-mitään. Alunperin kaupunki muuten valittiin pääkaupungiksi kompromissiratkaisuna, sillä Sydney ja Melbourne eivät päässeet yhteisymmärrykseen siitä kummasta tehtäisiin pääkaupunki. Canberra on kuitenkin paljon muutakin kuin tylsiä virkamiehiä ja -naisia, ja se on kokenut viime vuosina suuren muodonmuutoksen.


Itselläni on Canberran suhteen hieman oma kenguru ojassa, sillä olihan siitä vähällä tulla uusi kotikaupunkini pari vuotta sitten. Ja silloin oli muuten paniikki alkaa listata mielessään Canberran positiivisia puolia! Jasonin työsuunnitelmiin tuli kuitenkin (onneksi) viime hetkellä muutos ja näin ollen kotimme pysyi Sydneyssä. Olin vieraillut Canberrassa muutaman kerran, sillä vuotta aikaisemmin Jason suoritti siellä muutaman kuukauden työrotaatiota. Alkuun kaupunki vaikutti suoraan sanottuna tylsältä, hengettömältä, teennäiseltä, siellä oli liikaa tilaa ja viikonloppuisin kaikki paikat tuntuivat olevan kiinni. Jasonilla on myös katkera historia Canberran suhteen, sillä se oli aikaisemmin hänen opiskelu- ja kotikaupunkinsa lähes 10 vuoden ajan - eikä hän malttanut odottaa pääsevänsä pois sieltä. Samanlaiset fiilikset ovat monella muullakin paikallisella. Canberrassa kuitenkin sijaitsevat monet maan parhaat yliopistot ja se tarjoaa mielenkiintoisia työmahdollisuuksia - ainakin meille virkamiehille ja -naisille.


Lokakuun alussa vierailimme Canberrassa Floriade -kevätfestivaaleilla, ja yllätyin todella positiivisesti transformaatiosta, jonka kaupunki on käynyt läpi viime aikoina. Kaupungissa on nimittäin tapahtunut todella mielenkiintoista urbaania kehitystä. Braddon (joka oli ennen täynnä käytettyjen autojen kauppoja), New Acton ja Kingston Foreshore ovat saaneet aivan uudet ilmeet ja alueilta löytyy monia hipster-kahviloita, ravintoloita ja viinibaareja. Lisäksi kaupungin monissa museoissa ja gallerioissa voi tutustua maan historiaan ja kulttuuriin, ja sen puistoissa ja viheralueilla voi nauttia kaupungin raikkaasta energiasta. Canberrassa on moderni kaupunki vehreän ympäristön keskellä, missä on tilaa hengittää eikä siellä ainakaan tarvitse kärvistellä ruuhkissa. Pääkaupungissa myös lähes takuuvarmasti bongaa kenguruja. 

10 vinkkiä Canberraan

1. Museot ja taidegalleriat
Australian parhaimmat museot ja taidegalleriat sijaitsevat Canberrassa. National Museum of Australia, Australian War Memorial ja National Gallery of Australia ovat ehdottomasti käymisen arvoisia ja ne kertovat mielenkiintoisella tavalla kaiken oleellisen Australian historiasta ja sen kulttuurista.  

2. Parlamenttitalo
Australian Parlamenttitalo on kansakunnan kohtauspaikka ja se tarjoaa vaikuttavaa arkkitehtuuria, upean taidekokoelman ja kauniit maisemat. Vierailijat voivat lisäksi osallistua opastetulle kierrokselle senaatin ja edustajainhuoneisiin. 

3. FreakShake
Överit monsteripirtelöt FreakShaket ovat lähtöisin Canberrasta, ja niiden koti Patissez onkin kaupungin trendikkäin ja instagrammatuin kahvila. 

4. Markkinat
Viikonloppuisin eri puolella kaupunkia järjestetään markkinoita, joissa voi tehdä mielenkiintoisia löytöjä, sillä tarjolla on niin käsityöläistuotteita, vaatteita, ruokatuotteita, koruja ja vaikka mitä. Oma suosikkini on sunnuntaisin järjestettävä Old Bus Depot Markets

5. Lake Burley Griffin
Canberran keskustassa sijaitsee suuri tekojärvi Lake Burley Griffin. Järven ympäristö on mainio paikka lenkkeilyyn, pyöräilyyn ja tietenkin vesilajeihin, kuten melontaan ja purjehdukseen.


6. Viinitilat
Canberran lähialueilta löytyy laadukkaita viinitiloja, jotka tuottavat viileän ilmaston viinejä (cool climate wines). Alueella on yhteensä noin 140 viinitilaa ja alueen viinintuotanto on alkanut jopa 160 vuotta sitten.  

7. Wine & dine
Kaupungin ravintolakulttuuri on ottanut viime vuosien aikana suuren harppauksen eteenpäin ja tarjolla onkin aivan huikeita kulinaristisia elämyksiä. Omia suosikkejani ovat esim. Parlour -viinibaari, turkkilaisravintola Ottoman ja moderni australialais-ranskalainen Courgette

8. Kahvilat
Myös kaupungin kahvilakulttuuri on kehittynyt huimasti ja tarjolla on mitä ihanimpia hipster-kahviloita. Omia suosikkejani ovat esim. A. Baker, Loading Zone ja Cupping Room

9. Boutique-hotellit
Canberraan on lisäksi ilmestynyt tyylikkäitä, monivivahteisen elegantteja hotelleja, jotka ovat maan huippuluokkaa. Majoituimme edellisellä reissulla ihanassa Peppers Gallery -hotellissa, jota voin todella lämpimästi suositella. 

10. Luonto
Vehreä luonto on läsnä joka puolella kaupunkia - onhan kyseessä bush capital. Canberran lähialueilta löytyy mahtavia kävelyreittejä sekä kansallispuistoja, kuten Tidbinbilla Nature Reserve ja Mount Ainslie Reserve.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti