maanantai 12. tammikuuta 2015

Suomalais-australialainen perhejoulu-hässäkkä

Joulukuussa saimme kauan odotettuja vieraita Suomesta, kun serkkuni perhe saapui joululoman viettoon Australiaan. Suuntasimme ensin koko porukan voimin joulun viettoon Adelaideen Sandra-serkkumme perheen luo. Siellä olikin sitten aikamoinen trafiikki päällä, kun saman katon alla pörräsi parhaimmillaan (kaikki vierailijat mukaan lukien) lähes parikymmentä ihmistä, uaah... Oli tietenkin aivan ihanaa viettää joulua yhdessä, ja ohjelmassa olikin varmasti meille jokaiselle hieman erilainen joulu. Kävimme ensinnäkin jouluaattona biitsillä. Joululounaalla oli tarjolla Sandran kotikeittiössä valmistuneita perinteisiä suomalaisia jouluruokia, kuten kinkkua, laatikoita ja rosollia. Lisäksi tarjolla oli mm. katkarapuja ja dumplingeja sekä omin pikku kätösimme leivottuja pipareita. Illalla talon pihaan vielä hurautti mönkijällä kukas muu kuin joulupukki! Näistä aineksista oli suomalais-australialainen perhejoulu-hässäkkä tehty. :) 


Jouluaattona biitsillä; Port Adelaide
Joulutunnelmia Adelaidesta

Erilaisen joulun ja rentojen biitsipäivien lisäksi yksi Adelaiden osuuden kohokohta oli päivä Gorge Wildlife Park -eläinpuistossa, jossa mm. voi ruokkia kenguruja ja pitää koalaa sylissä. Awww! Eläinpuistossa on aussieläinten lisäksi myös monia eksoottisia eläimiä ja lintuja. Tämä eläinpuisto on oma suosikkini Australiassa, ja siellä on joka kerta yhtä ihanaa. Suosittelen! 

Lisäksi vietimme mukavan bbq-illan Sandran ystäväperheen luona kauniilla Adelaide Hills -alueella. Nyt samalla alueella roihuavat kamalat maastopalot, ja myös tämä perhe on joutunut evakkoon talostaan. Heidän naapurinsa oli onneksi onnistunut sammuttamaan palon talon portaille, joten talo oli säästynyt. Kaikki muu onkin kärventynyt mustaksi. Lisää maastopalojen tuhoista voit lukea tästä (uutiskuvissa myös mukana ystäväperheen Anne ja Gerry).

Minibreikki Clare Valleyn viinialueella


Joulun alla teimme parin päivän reissun Clare Valley -viinialueelle, joka sijaitsee n. 120 km Adelaidesta pohjoiseen. Clare Valley on yksi Australian vanhimmista viinialueista ja sitä kutsutaan Australian Riesling-pääkaupungiksi. Lisäksi Clare Valley on tunnettu erinomaisista Shiraz-punaviineistään. Kappas, molemmat viinilajikkeet sattuvat olemaan omia suosikkejani Australiassa. :) 

Clare Valleyn sanotaan usein muistuttavan maisemiltaan Italian Toscanaa kultaisineen viljapeltoineen ja vehreänä kumpuilevineen viinitiloineen. Yksi suositeltu tapa nauttia maisemista (ja samalla viineistä) on Riesling Trail, joka on yhteensä n. 27 km pituinen pyöräreitti Clare Valleyn viinialueella. Nyt sää oli kuitenkin sen verran kuuma ja aikaa vain vähän, joten päätimme jättää pyöräilyn suosiolla seuraavaan kertaan. 

Alueen viinit olivat ehdottomasti maineensa veroisia. Viinitiloista omat suosikkini olivat Taylors Wines, Shut the Gate Wines, ja Kilikanoon. Ystävällistä ja asiantuntevaa palvelua sekä maailmanluokan viinejä, joissa hinta-laatusuhde on paikallaan. Pakko sanoa, että alueen vanhin ja ikoninen Sevenhill Cellars -viinitila oli aikamoinen pettymys; nyrpeää palvelua eivätkä viinitkään erottuneet edukseen. Hmph, ehkä asenne oli periytynyt viinitilan jesuiitti-perustajilta. 

Clare Valley

Sydneyn parhaat palat 


Joulun jälkeen suuntasimme Sydneyyn, jossa saimme hengähtää pari päivää ennen kuin serkkuni perhe saapui myös sinne perästä muutamaksi päiväksi ennen paluutaan Suomeen. Yhdessä saimme sitten nauttia kesäisestä Sydneystä parhaimmillaan turistien silmin. Ohjelmassa oli mm. hard-core shoppailua, vierailu Australia -museossa sekä kävelyä kaupungilla ja Royal Botanic Gardens -kasvitieteellisessä puutarhassa. Lisäksi söimme yhdessä mm. kenguru-, emu- ja krokotiilipizzaa Australian Heritage Hotel -pubissa ja kävimme drinksuilla Shangri-La hotellin Blu Bar on 36 -baarissa, josta on upeat näkymät Sydneyn satama-alueen ylle. Vietimme tietenkin myös yhden aurinkoisen ja rennon päivän Bondi Beachilla, joka jäi erityisesti lasten mieleen. Toinen lasten suosikki Sydneyssä oli N2 Extreme Gelato -"jäätelölabra" China Townissa. 

Sydney 

Bondi Beach, Sydney

Perhejoulu ei kuulosta ihan meikäläisen konseptilta, mutta se oli kuitenkin myös itselleni hyvin mieleenpainuva elämys, johon toki mahtui myös muutama hermojenmenetys, yksi autossa oksentanut lapsi ja yhdet mereen kadonneet aurinkolasit. ;) Samalla se oli myös minun ja Jasonin ensimmäinen yhteinen joulu Australiassa, sillä vuosi aikaisemmin olimme joululomalla Suomessa ja Hong Kongissa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti