maanantai 18. helmikuuta 2019

Cape Hauy - Vaellus Tasmanian jylhissä maisemissa

Australian sydämen muotoinen eteläinen saari Tasmania on tunnettu jylhän karuista maisemistaan. Teimme Hobartin mini-häämatkalta päiväreissun Tasmanin niemimaalle, missä valloitimme Capu Hauyn kalliot. Olihan se aikamoinen porrasjumppa, mutta mitkä maisemat vaellus tarjosikaan! 


Cape Hauy (lausutaan Hoy) sijaitsee Tasmanin niemimaalla, reilun tunnin ajomatkan päässä Hobartista kaakkoon. Se on Three Capes Track -reitin viimeinen niemi, mikä on yksi koko Tasmanian uusimpia vaellusreittejä. Three Capes Track on yhteensä neljän päivän mittainen vaellus, mutta jos sinulla ei ole aikaa (tai halua) näin pitkälle erämaaseikkailulle, Cape Hauyn vaellus on mainio vaihtoehto. 


Vaellusreitti alkaa Fortescue Bay -lahden leirintäalueelta. Ajomatkan viimeinen reilu 10 kilometriä oli päällystämätöntä tietä, joka oli mutkineen ja kuoppineen jo seikkailu itsessään. Perillä meitä oli vastassa valkoinen hiekkaranta ja kristallinkirkasta sinistä vettä; Fortescue Bay -lahti oli tyrmäävän kaunis näky. Ihailtuamme hetkisen kutsuvaa rantaa, suuntasimme vaellusreitille, joka alkaa heti venerampin jälkeen. Alkumatka mukailee rannikkoa ennen kuin reitti suuntaa sisämaahan, jossa vastassa on monia, monia portaita. Reitin puolivälistä avautuu huikeat näkymät Cape Hauyn niemelle. Nousua ja lukuisia portaita on kuitenkin vielä edessä... Maisemat kuitenkin vain paranevat ja paranevat. Erikoiset, rosoiset doleriittikalliot muistuttavat kynttilöitä, jotka nousevat jylhästi merestä. Ne ovat muotoutuneet meren tyrskyjen aiheuttamasta eroosiosta johtuen tuhansien vuosien aikana. Meren erottamat yksittäiset, korkeat ja kapeat kalliot "Kynttilänjalka" ja "Toteemipaalu" ovat myös hurjapää-kiipeilijöiden suosiossa. 
Cape Hauyn huipulla on kivinen näköalatasanne yli 100 metrin korkeudessa meren vaahtopäiden yläpuolella. Huipulta avautuvat näkymät uhmakkaan meren ylle ovat aivan uskomattomat! Edestakaiseen reittiin meiltä kului noin neljä tuntia. Jyrkät nousut lukuisine portaineen ottivat voimille, mutta Cape Hauyn vaellus on vaatimustasoltaan keskitasoa eikä ollankaan mahdoton suoritus. Huikeat maisemat kannustavat jatkamaan ja saivat paikoittaisen kivun pian unohtumaan. Pulahdus Fortescue Bay -lahteen vaelluksen päätteeksi olisi kyllä ollut enemmän kuin tervetullutta, vaikka merivesi Tasmaniassa on kesäisinkin viileää, mutta harmiksemme meillä ei kuitenkaan ollut uikkareita mukana. 


Seuraa Eliza Does Oz -blogia seuraavissa kanavissa: 

2 kommenttia:

  1. Wau mitkä maisemat! Nyt omalle potentiaaliselle reissukartalle nousi uusi tulokas. - Vaikka ensimmäisenä tuleekin mieleen Tasmanian tuholainen, löytyy tuolta näköjään luontomatkailijallekin paljon katsottavaa ja patikoitavaa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tasmania on tosiaan monille, myös ausseille, melko tuntematon kohde. Sieltä kuitenkin löytyy aivan huikeita vaellusreittejä ja monin paikoin koskematonta luontoa. Ehdottomasti vahva suositus luontomatkailijoille! :)

      Poista