torstai 5. toukokuuta 2016

Vastuullista matkailua Australiassa / #IGTravelThursday

Toukokuussa IGTT goes reilu. Vaikka IGTT onkin positiivista reissufiilistä eikä ryppyotsaista puristamista, on tärkeiden asioiden puolesta kuitenkin hyvä puhua, ja näin ollen halusin myös itse sanoa pari sanaa reilusta matkailusta sekä kertoa pari mukavaa esimerkkiä vastuullisesta matkailusta Australiassa.

Ku-rin-gai Chase National Park, NSW

Suomessa Reilun matkailun yhdistyksen tavoitteena on edistää vastuullista matkailua tiedottamalla reilun matkailun periaatteista matkailijoille ja matkailualan toimijoille. Yhdistys on listannut reilun matkailijan ohjeet, jotka tulevat tässä:
 • Hanki tietoa matkakohteesta
 • Matkusta huippusesongin ulkopuolella
 • Valitse vastuuntuntoinen matkanjärjestäjä
 • Suosi paikallista
 • Säästä energiaa ja vettä
 • Minimoi jätteet
 • Kunnioita paikallista kulttuuria
 • Suojele ihmisiä, eläimiä ja luontoa
 • Kerro näkemästäsi ja kokemastasi

Nämä ovat kunnioitettavia, joskaan eivät täysin yksiselitteisiä, matkailun periaatteista. En yritä edes väittää olevani se reilun matkailun puhtain pulmunen. Erityisesti nuorempana minimibudjetilla matkustaessa mentiin sillä, millä halvimmalla päästiin, eikä ekomatkoihin välttämättä ollut edes varaa. Täällä Australiassa asuessa pitkät välimatkat ovat osa arkea ja todellisuutta, ja sen mukaisesti oma hiilijalanjälkeni on pahasti punaisen puolella (jep, lentomaileja on kertynyt). Sydneyn lähialueilta löytyy kyllä monia mielenkiintoisia kohteita, mutta monet niistäkin ovat käytännössä sen pakollisen automatkan päässä. Yritän kuitenkin matkustaessani noudattaa samoja periaatteita kuin kotonakin: kierrätän minkä pystyn, suosin paikallisia tuotteita, enkä muutenkaan rellestä ja örvellä. Harva varmaan tietoisesti harrastaa vastuutonta matkailua, ja monet valinnat varmasti johtuvat juuri ihmisten tietämättömyydestä. Somekohut ja reilun matkailun uutiset ja kampanjat ovat saaneet itsenikin suhtautumaan asioihin kriittisemmin ja ajattelemaan asioita eri näkökulmista.

Glass House Mountains, QLD

Ja tämän paasauksen jälkeen sitten niitä positiivisia vastuullisen matkailun esimerkkejä Australiasta: 

Sunset vineyard walk, Ballandean QLD


Brisbanessa asuessamme vietimme viikonlopun Granite Belt -viinialueella, missä osallistuimme viinitilakävelylle Twisted Gum -viinitilalla auringon laskiessa. Opimme paljon uutta kestävästä viininviljelystä. Viinitilan kestäviin viljelykäytäntöihin kuuluu mm. lintujen käyttö torjunta-aineiden sijaan sekä viiniköynnösten huolellinen lehtikatteella peittäminen keinokastelun sijaan. Ja itse viinit olivat muuten varsin erinomaisia!

Sunset vineyard walk, Twisted Gum Wines

Dolphin swim, Port Stephens NSW


Pari vuotta sitten aikaisin Australia-päivän aamuna uimme meressä villien delfiinien "kanssa" Port Stephensissä. Delfiiniuintien eettisyydestä voi olla montaa mieltä, mutta ainakin tämä uintikokemus tapahtui delfiinien omilla ehdoilla. Olosuhteet ovat tarkasti valvotut, ja pointtina on juuri se, että delfiinit itse valitsevat uivansa ihmisten ympärillä (tai sitten eivät). Tämä Dolphin Swim Australian järjestämä delfiiniuinti on ainakin toistaiseksi ainoa laatuaan koko New South Walesin osavaltiossa. Ja olihan se aivan huikea kokemus!

Dolphin swim. Kuva: @dolphinswimaustralia

Dolphin feeding, Tin Can Bay QLD

Delfiinit kuuluivat sattumalta myös viime vuonna Australia-päivämme ohjelmaan. Suuntasimme Hervey Baysta aamuvarhain Tin Can Bayhin, jossa voi ruokkia villejä delfiinejä. Vapaaehtoisten tiimin ylläpitämä Barnacles Dolphin Centre tarjoaa tämän ainutlaatuisen mahdollisuuden. Delfiinien ruokinta Tin Can Bayssa on saanut alkunsa mielenkiintoisella tavalla: vuosia sitten yksi loukkaantunut delfiini oli saapunut merenlahteen pitäen sitä turvapaikkanaan ja paikalliset ihmiset olivat ruokkineet ja hoivanneet sen takaisin kuntoon. Siitä lähtien delfiini on palannut takaisin lähes aamu ja tuonut myös mukanaan muita delfiinejä. Delfiinien ruokinta tapahtuu eläinten ehdoilla, olosuhteet ovat tarkasti valvotut eikä eläimiin saa koskea, ainoastaan ojentaa delfiinille tarkoitetun kalan. Tai siis jos pystyisi koskemaan siihen kalaan, ugh... ;)

Dolphin feeding, Tin Can BayInstagram Travel Thursday on joka kuukauden ensimmäisenä torstaina tapahtuva kansainvälinen kampanja, jossa merkitään omia matkailuaiheisia kuvia tunnisteella #IGTravelThursday. Näin saadaan levitettyä matkailuinspiraatiota ja -tietoutta kuvien muodossa. Kampanjan järjestäjinä Suomessa toimivat Travelloverblogi, Muru Mou ja Rimma+Laura. Tervetuloa osallistumaan mukaan kampanjaan, tarkemmat ohjeet löydät täältä. Minut löydät Instagramissa nimellä @elizadoesoz

16 kommenttia:

 1. Hyvä näkökulma tuoda välillä esiin näitä reiluja toimijoita.

  VastaaPoista
 2. Piti oikein käydä kurkkaamassa, miten tuo delfiinien kanssa uiminen tapahtuukaan. Veden alla roikkuminen vaikutti aika raskaalta, mutta delfiinien hyvinvointiin se ei selvästi näytä vaikuttava. Hienoa tietää! Olen kyllä hyvin kiinnostunut eläimiin liittyvistä akiviteeteista, mutta usein tuntuu, että on hyvin vaikea löytää eettistä eläinturismia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kiva kuulla, että innostuit lukemaan tarkemmin miten tämä uintikokemus on toteutettu - tosiaan snorklataan roikkuen ja kiinnitettynä alukseen. Eettistä eläinturismia on todellakin vaikea löytää, mutta tämä konsepti tuntuu toimivan hyvin eläinten ehdoilla, ja niitä ei houkutella ruoalla tms.

   Poista
 3. Itsekin pureuduin tässä kuussa reilun matkailun yhdistyksen ohjeisiin. :D
  Mutta joo, puhtaita pulmusia ei taideta olla kukaan matkabloggaaja.

  Musta olisi ihana päästä uimaan villidelfiinien kanssa, mutta vielä siihen ei ole tarjoutunut mahdollisuutta. Onneksi olen kuitenkin päässyt niitäkin näkemään luonnossa, on se vaan ihan eri fiilis kun nähdä niitä loukussa delfinaarioissa. :(

  Hyvä kuitenkin, että nykyään on niin paljon valinnanvaraa asioissa, että pystyy löytämään niitä reilumpiakin vaihtoehtoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Marika! Mielenkiintoista pohdintaa sinulla blogissasi, oli ilo käydä lukemassa. :)

   Uinti delfiinien kanssa oli minullakin ollut jo piktään haaveena, ja olihan se aivan upea kokemus, toivottavasti pääset kokemaan sen. Ja onneksi nykyään on tosiaan paljon valinnanvaraa asioissa ja toimijoissa. Villieläimet ovat todellakin parhaimmillaan juuri vapaudessa, minne ne kuuluvatkin. Ihana kuulla, että olet nähnyt delfiinejä luonnossa - ne ovat kyllä niin symppiksiä ja älykkäitä eläimiä. :)

   Poista
 4. Tuskin kukaan on puhdas pulmunen, mutta miusta nää postaukset on silti tärkeitä sanan levittämisen kannalta. On hyvä kertoa muille, mitä on matkan varrella oppinut. Eli kiitos tästä :)
  Mitä tulee delfiinikokemuksiin, kunhan ei vieraile missään delfiinipuistoissa, Seaworldissa tai vastaavissa, niin se on jo hyvä alku. Delfiiniuinteihin luonnossa voi liittyä ongelmiakin, kirjoitin itse niistä ihan oman postauksensa reiluun matkailuun liittyen. Oon siis tehnyt sen sekä Ausseissa että Havaijilla. Ausseissa se oli tosi hyvin järjestetty, mutta silti suosittelen perehtymään myös ongelmapuoliin, jos delfiiniuinneista haaveilee. Voipahan sitten tehdä päätöksen informoidusti, eikä ainakaan tarvitse katua jälkeenpäin. Delfiinit on kyllä niiiin ihania <3 <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos, Anna! Todella mielenkiintoista pohdinaa sinulla blogissasi, oli ilo käydä lukemassa ja opin siitä taas lisää. :)

   Delfiinit ovat todellakin niin ihania, awww! <3

   Poista
 5. Jännää miten noissa delfiineissä on jotain, että niiden kanssa ihmiset haluavat sitten olla tekemisissä jos ei altaassa niin sitten villeinä, oli siinä ongelmia tai ei (en ole asiaan perehtynyt). Ehkä se kaikkein paras - ja delfiinien kannalta vapaaehtoisin - delfiinien kohtaaminen on sitten purjeveneen kannelta sattumalta rinnalla uivia delfiinejä katsellen. Näitäkin hetkiä on kohdalle osunut - ja hienoja ovat olleet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet aivan oikeassa, että se delfiinien kannalta vastuullisin kokemus on bongata niitä aivan sattumalta vapaudessa. Ihana kuulla, että olet päässyt näkemään niitä purjeveneen kannelta, varmasti aivan upeita elämyksiä! Delfiinit ovat kyllä niin ihania!

   Poista
 6. Delfiinien kohdalla en täysin reilusta matkailusta uskaltaisi puhua, mutta kuten itsekin totesit, vangittuja eivät ole ja periaatteessa kai voisivat uida pois halutessaan, mutta jos niitä ruokitaan, helppo ruoka ehkä houkuttelee ja tulevat sitten ihmisestä riippuvaiseksi. En tiedä, pitääkö teoriani paikkaansa, mutta tällainen tuli mieleen. Mutta juu, olen itse kamalan epäreilu matkailija monella tavalla. Sitten yritän kompensoida jollain muulla. On hienoa aina lukea paikoista, joissa esimerkiksi ekologisuus on pystytty yhdistämään loistavaan tuotteeseen, kuten vaikka kertomallasi viinitilalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Annika! Todella mielenkiintoista pohdintaa reilun matkailun periaatteista sinulla blogissasi, oli ilo käydä lukemassa. :)

   Delfiinien kohdalla on varmasti vaikea sanoa, miten vastuullisesta turismista on kyse. Uintikokemuksessa delfiinejä ei "jahdattu" tai houkuteltu ruoalla, ja mukana oli myös delfiinibiologi valvomassa olosuhteita sekä tutkimassa delfiinien käyttäytymistä. Delfiinien ruokintakokemuksessa tosiaan houkuttimena oli helppo ruoka, mutta olen kuullut myös kokemuksia, jolloin delfiinit eivät ollenkaan ole saapuneet rannalle ruokailemaan, joten eivät ne ole täysin riippuvaisia ihmisestä - ja hyvä niin.

   Poista
 7. Delfiinit on kyllä kiinnostavia eläimiä, ehkä sen vuoksi kun ne näyttävät olevan aina niin hyväntuulisia :D Minä olen joskus tietämättömyyttäni uinut vangittujen delfiinien kanssa, mutta ikimuistoisin delfiinikokemus on kuitenkin se, kun olin veneilemässä Perthin Swan-joella ja muutamien kymmenien metrien päässä delfiini alkoi tehdä mielettömiä hyppyjä. Se oli upeaa katsottavaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Terhi! Delfiinit ovat kyllä niin ihania ja tosiaan näyttävät aina niin hyväntuulisilta. :) Oih, Pethin delfiinikokemuksesi kuulostaa aivan huikealta! Kohtaamiset villieläinten kanssa ovat kyllä parhaimmillaan juuri sattumalta vapaudessa.

   Poista
 8. Mielenkiintoinen postaus ja hyviä näkökulmia! Me pääsimme Uudessa-Seelannissa näkemään villejä delfiinejä veneretkellä ja olihan se kokemus omaa luokkaansa :) Uimaankin olisi sinne voinut niiden seuraksi mennä, mutta jätettiin välistä sitten kuitenkin, kun ei voitu olla ihan varmoja toiminnan eettisyydestä, vaikka kaikki kyllä vaikutti hyvältä. Veneelläkin delfiineihin jätettiin reilu matka, eikä menty liian lähelle. Kaverit saivat tulla itse moikkaamaan, jos halusivat :) Kiitos vielä hyvästä kannanotosta tärkeään aiheeseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos, Rimma! Teidän Uuden-Seelannin delfiinikokemus kuulostaa aivan mahtavalta, varmasti ikimuistoinen elämys. Teillä oli myös blogissanne mielenkiintoista pohdintaa reilun matkailun periaatteista, oli ilo käydä lukemassa. Tärkeä aihe todellakin, hienoa että se oli nostettu mukaan IGTT:n teemoihin. :)

   Poista