keskiviikko 8. helmikuuta 2017

Rockyn jalanjäljissä historiallisessa Philadelphiassa

Teimme joululomamme tukikohdasta Baltimoresta päiväreissun Washington D.C.:n lisäksi myös Philadelphiaan. Päiväreissulla viehättävässä Phillyssä ehdimme tehdä Rockyt sekä tutustua kaupungin merkittävään historiaan ja taiteeseen. 

Elfreth's Alley

Philadelphia on historiansa aikana ollut poliittisesti, kulttuurisesti ja taloudellisesti Yhdysvaltojen merkittävimpiä kaupunkeja. Tämä Pennsylvanian osavaltiossa sijaitseva kaupunki on nimittäin se paikka, josta kaikki alkoi: siellä allekirjoitettiin sekä Yhdysvaltojen itsenäisyysjulistus vuonna 1776 että maan ensimmäinen perustuslaki vuonna 1787. Näistä merkittävistä tapahtumista muistuttaa Phillyn suosituin nähtävyys, Unescon maailmanperintöluetteloon kuuluva
Independence Hall (Itsenäisyystalo). Siellä on nähtävillä jopa alkuperäisiä sivuja itsenäisyydenjulistukseen liittyvistä asiakirjoista.

Independence Hall - Itsenäisyystalo

Toinen Phillyn merkittävä nähtävyys on Liberty Bell (Vapauden kello), jota pidetään Yhdysvaltojen vapauden symbolina. Legandan mukaan kelloa soitettiin Yhdysvaltojen itsenäisyysjulistuksen kunniaksi. Kello on haljennut historiansa aikana useita kertoja, ja kelloa soitettiin viimeisen kerran George Washingtonin syntymäpäivänä vuonna 1846, jolloin se halkesi pahemmin ja meni korjauskelvottomaan kuntoon. Kellosta käytettiin nimeä Liberty Bell ensimmäisen kerran eräässä orjuudenvastaisessa pamfletissa, ja juuri orjuuden vastustajat tekivät kellon tunnetuksi käyttäessään sitä symbolinaan 1800-luvulla. 

Liberty Bell - Vapauden kello

Kaupungin viehättävillä kapeilla mukulakivikaduilla tallustellessaan voi todellakin tehdä aikamatkan historiaan. Elfreth's Alley -katu on muuten koko maan vanhin asuinkatu. Philly on lisäksi varsin kultturelli kaupunki ja Broad Street tunnetaan kaupungin taidebulevardina. Kaupungin kaduilta löytyy myös huikea määrä erilaisia seinämaalauksia, joita on tehty grafiittien vastaisena projektina jo useamman vuosikymmenen ajan. Poikkesimme myös Curtis Centre -rakennukseen, jonka aulasta löytyy upea lasimosaiikkiteos Dream Garden

Dream Garden

Lisäksi kävimme tutustumassa Benjamin Franklinin museoon, joka valottaa Franklinin elämää ja saavutuksia. Franklin aloitti Yhdysvaltojen ensimmäisen sanomalehden, minkä lisäksi hänet tunnettiin kirjailijana, tiedemiehenä ja diplomaattina. Samalla sisäpihalla sijaitsee myös kirjapaino, jossa Franklin työskenteli. Virkailijat kertoivat mielenkiintoisella tavalla Franklinin elämästä sekä demonstroivat Yhdysvaltojen itsenäisyysjulistuksen painon.

Franklin Court Printing Office -kirjapaino

Phillyssä voi tutustua myös hieman kevyempään historiaan. Kaupungin taidemuseon portaat ovat nimittäin ne kuuluisat The Rocky Steps -portaat, jotka Rocky-hahmoa esittävä Sylvester Stallone juoksi ylös ja tuuletti pomppien portaiden huipulla. Mekin teimme Rockyt ja kävimme myös ihastelemassa portaiden alapäässä sijaitsevaa Rockyn patsasta (The Italian Stallion). 

The Rocky Steps -portaat

Porrasjumpan jälkeen suuntasimme rentoutumaan 2nd Story Brewing -olutpanimoon. Meidän oli tarkoitus kokeilla klassista Philly cheesesteak -juustoleipää, mutta joulun syöpöttelyn jälkeen massiivinen juustoleipä ei tuntunut yhtään houkuttelevalta ajatukselta ja olin varsin tyytyväinen omaan quinoasalaattiini. Paikalliset craft beer -oluet maistuivat myös vallan mainiosti. 


Seuraa Eliza Does Oz -blogia seuraavissa kanavissa: 
Facebook | Instagram | Twitter | Bloglovin | Blogit.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti