sunnuntai 19. toukokuuta 2019

Great Ocean Road - Vinkit Australian ikoniselle road tripille

Great Ocean Road on kiistatta Australian kuuluisin road trip -reitti. Olen kruisaillut tuon upean maisemareitin joskus aikojen alussa ensimmäisellä Australian-matkallani, ja se on pitkään ollut yhteisissä haaveissamme. Pääsiäislomalla pääsimme viimein toteuttamaan tuon haaveen ja suuntasimme baanalle Melbournesta. Tässä vinkit Australian ikoniselle automatkalle. 


Great Ocean Road on 243 kilometriä pitkä tie Australian etelärannikolla Victorian osavaltiossa, joka kulkee Torquayn ja Warrnamboolin välillä. Kyseessä on varsinainen maisemareitti, joka on monimuotoisuudessaan omaa luokkaansa. Reitin varrella on maailmanluokan surffirantoja, pieniä söpöjä rannikkokyliä, dramaattisia kalliojyrkänteitä, majakoita, viinitiloja, maaseutua, sademetsiä, vesiputouksia sekä mahdollisuus bongata villieläimiä. Täydellinen kohde road tripille, missä mahdollisuudet seikkailuun ovat rajattomat! 


Parhaat kohteet Great Ocean Roadin varrella 

Bells Beach - Yksi koko Australian kuuluisimpia surffirantoja, missä järjestetään vuosittainen Rip Curl Pro -surffikilpailu. Jyrkänteen huipulta avautuu upeat näkymät rannalle, mistä käsin voi katsella surffaajia. 

Kennett River - Takuuvarma kohde bongata koaloita Great Ocean Roadin varrella. Toinen suosittu kohde on Otway Lighthouse Road. 

Apollo Bay - Suurin keskus matkan varrella, joka sijaitsee kätevästi reissun puolivälissä. Majoituimme ihanassa Seafearers Getaway -studiossa aivan merenrannan tuntumassa. Mariners Lookout -näköalapaikalta avautuu panoraamiset näkymät Apollo Bayn kaupungin sekä rannikon ylle. Ravintolavinkit: Great Ocean Road Brewhouse ja Apollo Bay Bakery


12 Apostles - Great Ocean Roadin ikonisin nähtävyys, jota ei kannata missata. Massiiviset kalkkikivimuodostelmat ovat muotoutuneet miljoonia vuosia sitten meren vähitellen rappeuttaessa rosoisia kalkkikivikallioita. 12 Apostolista vain kahdeksan on itse asiassa enää pystyssä, loput ovat sortuneet. Varaudu turistilaumaan - mutta ei hätää; kävelyreitin näköalapaikoilta pääset kuitenkin varmasti nappaamaan kuvan. Jos mahdollista, suuntaa 12 Apostolille aamuvarhain, jolloin pystyt välttämään pahimmat ihmismassat. 


Gibson Steps - Portaat sijaisevat aivan 12 Apostles Visitor Centre -vierailukeskuksen lähellä. Laskeudu nämä portaat alas rannalle ja pääset kokemaan pauhaavan meren ja kivien korkeuden aivan uudesta perspektiivistä. Voit jopa koskettaa kiviä ja tuntea, kuinka helposti ne murenevat. Vuorovesi kannattaa pitää mielessä. Vesiraja nousi aika nopeasti, joten ei kannata kävellä kovin kauas, jos haluaa varmistaa pääsevänsä kuivin jaloin takaisin. 

Loch Ard Gorge - Yksi upeimmista rannoista Great Ocean Roadilla, vain muutaman minuutin ajomatkan päässä 12 Apostolista. Laskeudu portaat alas rannalle ja pääset ihailemaan rotkoa ja meren aaltoja lähietäisyydeltä. Alueella on myös kolme helppoa kävelyreittiä näköalapaikkoineen. 


Grotto - Grotto on periaatteessa kuoppa luolan sisällä, ja se on itse asiassa aika vaikuttava näky erityisesti rannalta. Kannattaa siis laskeutua portaat alas rannalle ja kurkistaa luolan läpi merelle. 

London Arch - Kaarea muistuttava kivimuodostelma on syntynyt eroosion tuloksena. Aikaisemmin se oli liitoksissa mantereeseen, jolloin se tunnettiin nimellä London Bridge. Rannanpuoleinen kivi kuitenkin romahti yllättäen vuonna 1990 jättäen kaksi turistia ulommalle kiville saarrokseen, kunnes heidät pelastettiin helikopterilla. 

Koko reitti on kerrassaan niin upea, että kannattaa ehdottomasti pysähtyä myös pääkohteiden ulkopuolella. Huikeat maisemat ovat joka tapauksessa taatut, ja näiden tunnetuimpien maamerkkien ulkopuolella pystyy myös välttämään pahimmat turistilaumat. Spontaanius onkin juuri parasta roadtrippailussa! Vähemmän tunnetuista kohteista erityisesti Bay of Martyrs ja Bay of Islads ovat ehdottomasti tutustumisen arvoisia. Jos aikaa riittää, Port Campbell National Park -kansallispuistossa riittää vaikka mitä tutkimista. Great Ocean Roadin varrelta löytyy myös viinialueita, kuten Geelong ja Henty


Varaa aikaa ja varaudu vaihtelevaan säähän

Vaikka reitin kilometrimäärä ei olekaan kartalla hurja, Great Ocean Roadin varrella riittää nähtävää. Tie on hyvin mutkainen ja ajaminen voi helposti tuntua raskaalta. Monet turistit tekevät päiväreissun Melbournesta, mutta aikataulu on kyllä melkoisen tiukka. Meidän yhden yön ja kahden päivän reissun aikana ehdimme nähdä pääkohteet ja seikkailla vähän muutenkin, mutta istumista ja ajamista oli siinäkin ajassa enemmän kuin tarpeeksi. Suosittelen kahta yötä ja kolmea päivää, mutta alueella saisi helposti kulumaan ainakin viikon. Joka tapauksessa paras tapa kokea Great Ocean Road on vuokrata auto ja huristella rauhassa omien aikataulujen mukaan. 


Victorian rannikko on tunnettu ankaran vaihtelevasta säästään, ja päivän aikana voi hyvinkin kokea kaikki neljä vuodenaikaa. Kannattaa siis varautua kaikkiin mahdollisiin sääolosuhteisiin ja suosia kerrospukeutumista. Rannikolla voi kesäisinkin olla oikeasti kylmä. 


Seuraa Eliza Does Oz -blogia seuraavissa kanavissa: 
Facebook | Instagram | Twitter | Bloglovin | Blogit.fi

2 kommenttia:

  1. Miten miulla on mennyt ihan ohi, että ootte tännekin ehtineet! Ihan totta, viikonkin voisi helposti täällä viettää. Liian monet vaan yrittää tunkea koko matkan yhteen päivään. Rantakohteista esim. Anglesea on omia lemppareita mainittujen lisäksi. Teddy's Lookoutilta saa hienon kuvan tiestä. Ja kun on enemmän aikaa niin ehtii myös poiketa sisämaahan, sieltä löytyy ties kuinka monta vesiputousta ja hienoa metsää <3 Täällä meidän vinkkejä https://muuttolintu.com/australia-great-ocean-road/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Anna! Kiitos linkistä ja mainioista lisävinkeistä! :) Olimme tosiaan pääsiäisen aikoihin Melbournessa töiden merkeissä, ja saimme yhdistettyä siihen tämän roadtripin sekä pari päivää Mornington Peninsulassa. Melbournen lähilaueilla on kyllä niin paljon nähtävää!

      Poista