Edessämme avautui Marsin kamaraa muistuttava miljöö ja karun punaiset tasangot levittäytyivät loputtomina ympärillä. Jättiläismäinen kivijärkäle nousi maisemasta valtaisana. Olimme saapuneet Ulurulle. Unohtumaton näky oli niin taianomainen, että oli vaikea uskoa että olimme muka edelleen samalla planeetalla.
Matka Australian maantieteelliseen ja henkiseen keskipisteeseen oli ollut jo pitkään haaveissamme. Muutama vuosi sitten avattu uusi lentoyhteys Sydneystä suoraan Ulurulle teki matkanteosta huomattavasti helpompaa, sillä enää ei tarvinnut matkata Alice Springsin kautta, josta Ulurulle oli kuitenkin vielä matkaa yli 400 kilometriä. Olin itse vieraillut Ulurulla kerran aikaisemmin ensimmäisen Australian-matkani yhteydessä 17 vuotta sitten (aargh, tämä kertoo jotain fossiilisesta iästäni), ja kohde oli jäänyt mieleen ehdottomasti yhtenä koko matkan kohokohdista.
Australian valtava outback on karua erämaata, dingojen ja villikamelien kotiseutua, minkä keskellä jököttää valtava kivimonoliitti, Uluru, joka tunnetaan myös nimellä Ayers Rock. Keski-Australiaan matkaa suunnitteleva saattaa itsekin ihmetellä, miksi haluaa matkustaa tuhansia kilometrejä vain nähdäkseen yhden suuren kiven.
Mystinen Uluru
Uluru on yksi maailman suurimmista luonnonihmeistä. Se kohoaa 348 metrin korkeuteen ja sillä on ympärysmittaa noin 10 kilometrin verran. Kaiken lisäksi sen uskotaan kätkevän suurimman osan mahtavuudestaan maanpinnan alapuolelle. Anangu-heimolaisille Uluru on ollut pyhä kivi jo tuhansien vuosien ajan. Heille se ei ole vain kivi, vaan elävä yhteisö. Heidän olemassaolonsa jäljet ovat edelleen nähtävillä ja heidän tarinansa ovat elossa kaikkialla. Nimitys "Uluru" on aboriginaalien kieltä ja se tarkoittaa kohtaamispaikkaa.
Ulurun väriloistoa
Ulurun erikoisuus on sen vaihtuvä väri. Aamunkoitteessa kivi hohkaa oranssin sävyissä, päivänvalon tuodessa esiin pehmeän okran. Uluru on erityisen vaikuttava illalla sen värin muuttuessa kamelonttimaisesti auringon laskiessa. Auringonlaskun aikaan kivi hehkuu erityisen punaisena. Illan hämärtyessä kiven sävy tummenee ensin ruskeaan ja lopulta harmaaseen. Värikylläisyys johtuu kiviaineksen kiteistä, mutta kallio punertaa muutenkin luonnostaa ruosteen vuoksi, jota tulee luonnosta.
"It's raining on the Rock"
Outback tunnetaan kuivasta ilmastostaan. Pääsimme kuitenkin todistamaan hyvin ainutlaatuista sääilmiötä, sillä Ulurulla oli satanut kaatamalla koko alkuviikon ja saimme edelleen niskaamme sadekuuroja. Näkymät hämyisen usvan keskeltä uljaana kohoavalle Ulurulle olivat sanoin kuvaamattomat ja alueella tuntui leijuvan todella mystinen ilmapiiri. Sateet olivat muodostaneet Ulurulle vesiputouksia ja lammikoita ja villit luonnonkukat olivat puhjenneet kukkaan.
Ehkä juuri Ulurun merkittävä historia yhdistettynä tähän taianomaiseen tunnelmaan saivat kokemuksen tuntumaan entistäkin uskomattomammalta.
Ulurun majesteettisuus, vaihtuvat värit ja hiljentävyys ovat jotain täysin käsittämätöntä - vaikka olisi nähnyt sen kuvissa miten monta kertaa tahansa. Sen karua kauneutta, historiallista merkitystä ja mystistä ilmapiiriä on vaikea pukea sanoiksi. Uluru on ehdottomasti paikka, joka kannattaa kokea kerran elämässään.
Seuraa Eliza Does Oz -blogia seuraavissa kanavissa:
Täytyy varmaan lähivuosina hyödyntää tuota uutta lentoyhteyttä. Omasta Ulurun visiitistäkin on jo 7 vuotta, mielellään kävisin uudestaan. Kata Tjuta jäi mieleen vielä upeampana näkynä, kenties siksi ettei se ole yhtä kuuluisa.
VastaaPoistaUusi lentoyhteys on tosiaan kätevä. Meillä ei valitettavasti aika riittänyt Kata Tjutalle, mutta ehdottomasti seuraavalla kerralla sitten - kiitos vinkistä! :)
Poista