torstai 17. elokuuta 2017

Iso Valliriutta - Päiväreissu Port Douglasista

Koillis-Australiassa sijaitseva Iso Valliriutta on todellinen pinnanalainen paratiisi. Australian-perhematkamme trooppinen osuus suuntautui Port Douglasiin, josta teimme huikean päivän snorklaus- ja sukellusreissun tuolle maailman suurimmalle koralliriutalle. 


Iso Valliriutta (Great Barrier Reef) on todellinen luonnonihme ja se on yksi Australian suosituimmista nähtävyyksistä, mutta sen tila on uhkaavasti huonontunut ilmastonmuutoksen takia. Tuo maailman suurin koralliriutta muodostuu tuhansista yksittäisistä koralliriutoista ja saarista, ja se levittäytyy yli 2000 kilometrin pituudelle Queenslandin osavaltion rannikolla. Ison Valliriutan uhkaava tila on huolestuttanut myös vieraitamme, ja heidän toiveissaan oli päästä ihastelemaan Iso Valliriutan valtaisaa lajikirjoa - kun ne vielä olisivat voimissaan. 

Trooppisen Queenslandin tukikohdastamme Port Douglasista on helppo yhteys Isolle Valliriutalle. Osallistuimme Quicksilver Cruises -operaattorin järjestämälle päivän snorklaus- ja sukellusreissulle, joka vei meidät Agincourt Reef -riutalle Ison Valliriutan ulkoreunalle.  

Parin tunnin risteilymatka Agincourt Reef -riutalle taittui mukavasti ylellisellä katamaraanilla. Päätepisteessä oli odottamassa tilava ponttooni, joka tarjosi alustan iltapäivän aktiviteeteille. Vedimme märkäpuvut päälle, asetimme maskit kasvoillemme ja loiskautimme kristallinkirkkaaseen turkoosiin mereen - ja oih, millainen pinnanalainen paratiisi sieltä avautuikin! 


Päiväreissun hinta oli noin $260 dollaria/henkilö ja hintaan sisältyivät aamu- ja iltapäiväteet/kahvit, monipuolinen buffetlounas, snorklausvälineet ja märkäpuvut sekä opastus. Lisäksi ponttoonilla oli vedenalainen observatorio ja erillinen vedenalainen lasiseinävene (semi-submersible) niitä varten, jotka eivät halua kastautua mereen. Molemmat sisältyivät myös hintaan ja ne tarjosivat mielenkiintoisen, erilaisen perspektiivin koralliriutan maailmaan. Laitesukellusta oli myös tarjolla lisämaksusta sekä ensikertalaisille että kokeneemmille sukeltajille. 

Päiväreissu Isolla Valliriutalla oli meille kaikille hyvin erityinen kokemus. Koralliriutan mykistävän kauneuden voi tuntea kaikilla aisteillaan, ja pinnan alta todellakin avautuu aivan ennennäkemätön maailma. Ihanien muistojen sekä upeiden valokuvien lisäksi saimme mukaamme myös paljon uutta tietoa Isosta Valliriutasta sekä sen suojelun tärkeydestä meribiologien kertomana. Mielenkiintoisena uutena tietona mainittakoon se, että Nemo-kalat eli vuokkokalat syntyvät kaikki koiraina, mutta vahvimmat ja suurimmat yksilöt vaihtavat sukupuoltaan naaraiksi. Pinnanalainen maailma on todellakin ihmeellinen! 

Olimme kaikki erittäin tyytyväisiä Ison Valliriutan päiväreissuumme. Päivän ohjelma oli rento ja puitteet todella ylelliset, ja kokemus oli ehdottomasti hintansa arvoinen. Tilava ponttooni oli aivan mainio idea; siellä jokainen voi viettää iltapäivän haluamallaan tavalla oman aikataulunsa mukaisesti. Quicksilver Cruises on Australian palkituin Ison Valliriutan operaattori, joka on lisäksi erittäin ympäristöystävällinen, sillä operaattorin kaikilla matkoilla on Advanced Ecotourism Certification -sertifiointi. Vastuullisen operaattorin valitseminen on mielestäni erittäin tärkeää Ison Valliriutan suojelemiseksi. Turismi ylläpitää alueen taloutta, mutta aiheuttaa myös haittaa koralliriutalle. Quicksilver Cruises
The Reef Marina, Wharf Street
Port Douglas QLD 4877

Seuraa Eliza Does Oz -blogia seuraavissa kanavissa: 

16 kommenttia:

 1. Isolla Valliriutalla olisi upea päästä joskus käymään. Nämä kuvat ovat todella kauniita!
  Valliriutan kohtalo on tosi surullinen. Toivottavasti sitä saataisiin suojeltua mahdollisimman tehokkaasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Iso Valliriutta on todella huikea paikka, ehdottomasti "must see" Australiassa. Koralliriutan huononeva tilanne on hyvin surullinen ja muutospaineet suuret, ja toivon itsekin että sitä saataisiin suojeltua mahdollisimman hyvin.

   Poista
 2. Joskus, olisiko siitä nyt jo kohta 20 vuotta, teimme kait suunnilleen tuollaisen retken juuri Port Douglasista. Muistan myös, että teimme silloin pikapäätöksen, että lähdimme lyhyelle helikopterilennolle Valliriutan yläpuolelle vaikka se olikin iso satsaus. Ei harmittanut - oli tuo sen verran hieno nähdä myös ilmasta, kun se kuulemma näkyy myös maata kiertäviltä avaruusaluksilta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että tekin olette päässeet näkemään Ison Valliriutan. Niihin reissuihin kannattaa satsata, ovat usein "kerran elämässä" -kokemuksia, ja ilmasta käsin saa aivan erilaisen perspektiivin. Aivan totta, Ison Valliriutan sanotaan olevan havaittavissa myös avaruudesta käsin.

   Poista
 3. Varmasti tosi mahtava kokemus! Merenalainen maailma on jotain niin uskomatonta ja tuolla varmasti erityisen! ^_^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sandra! Merenalainen maailma on todellakin jotain hyvin ainutlaatuista. Olen niin iloinen, että pääsimme kokemaan sen perheeni kanssa - varsinkin, kun Ison Valliriutan kohtalosta ei tiedä.

   Poista
 4. Tuonne olisi hienoa päästä joskus! Upeita kuvia ja kokemuksena varmasti unohtumaton. Hienoa, että löytyy paljon vaihtoehtoja sukelluksen rinnalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Reissu todellakin täytti kaikki odotukset, ja operaattorin parhaita puolia oli tosiaan se, että tarjolla oli paljon erilaisia aktiviteetteja, jotka sai tehdä oman aikataulunsa mukaisesti. Iso Valliriutta on ehdottomasti todellinen paratiisi! :)

   Poista
 5. Upea parikka varmasti. Harmittaa aina, kun kuulee valliriutan katoamisesta ihmisten toimien seurauksena. Toivottavasti ainakin Australiassa tehdään sen suojelemiseksi kaikki mahdollinen. Melko kalliin oloinen retki, mutta varmasti hintansa arvoinenkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Meri! Aivan totta, ilmastonmuutoksen lisäksi hallitsematon turismi on aiheuttanut paljon haittaa koralliriutalle. Australian hallitus on saanut paljon kritiikkiä, mutta kyllä yritystä koralliriutan pelastamiseksi on. Ison Valliriutan päiväreissujen hinnat lähtevät käsittääkseni noin $200 dollarista, joten tämä reissu oli ehkä hieman keskihinnan yläpuolella, mutta tarjosi kyllä vastinetta rahalle.

   Poista
 6. Tuo on kyllä niin mahtava ja kaunis paikka! Itsekkin siellä käyneenä sanon et kauniinpia paikkoja mitä on! Harmi vaan tuo että olihan siellä paljon sitä et niistä koralleista ja muista huomas ettei ne enää kauheen hyvässä kunnossa ollut ja väri alkanut hiipumaan niistä mutta kyllä se kaunis silti oli! Varmasti ihana reissu. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Noora! Iso Valliriutta todellakin on ainutlaatuinen ja kauneimpia paikkoja maailmassa, ihanaa että sinäkin olet päässyt kokemaan sen. :) Agincourt Reef oli onneksi vielä suhteellisen hyvässä kunnossa, mutta paikoitellen Ison Valliriutan korallit ovat tosiaan pahasti kulahtaneet - todella surullista.

   Poista
 7. Iso Valliriutta on paikka, jonne olisi tosi makeeta päästä snorklaamaan. Jos joskus Australiaan menen, niin tuo on ihan ykköskohde. Melko kallis reissu, mutta varmasti joka sentin arvoinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Merja! Iso Valliriutta todellakin on "must see" -paikka Australiassa. :) Päiväreissujen hinnat lähtevät käsittääkseni noin $200 dollarista, joten tämä reissu oli ehkä hieman keskihinnan yläpuolella, mutta tarjosi kyllä vastinetta rahalle.

   Poista
 8. Iso Valliriutta oli meille jotenkin todella suuri pettymys. Olihan siellä korallia ja kalaa mutta ei se vetänyt mitenkään vertoja Indonesian ja vaikkapa Malediivien parhaimmistolle.

  Sen sijan reissuja osaavat kyllä järjestää Ausseissa, rahalleen saa vastinetta. Oltiin itsekin omaan operaattoriimme todella tyytyväisiä ruokineen ja fasiliteetteineen.

  Toivottavasti tajuavat tehdä kaiken säilyttääkseen tuon Valliriutan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Indonesian ja Malediivien koralliriutat ovat itselläni vielä kokematta, kiitoksia vinkistä!

   Ison Valliriutan tila on todellakin uhkaava ja muutospaineet suuret, ja toivon todella että sitä saadaan suojeltua mahdollisimman tehokkaasti.

   Poista