torstai 13. heinäkuuta 2017

Matkasuunnitelmia: 3 viikkoa aikuisten perhematkailua Australiassa

Viikko on alkanut jännittävissä tunnelmissa, sillä kauan odotetut vieraat eli perheeni Suomesta on juuri saapunut ensimmäistä kertaa tänne Australiaan meitä moikkaamaan ja lomailemaan. He ovat lisäksi ensimmäistä kertaa Euroopan ulkopuolella, joten matkajännitystä on ollut ilmassa puolin ja toisin. Luvassa on siis kolme viikkoa aikuisten perhematkailua, ja tässä tarkemmin matkasuunnitelmistamme. 


Euroopassa matkailu on siinä mielessä helppoa, että viisumeja ei tarvita. Australiaan matkaavan tulee sen sijaan hankkia sähköinen turistiviisumi ennen matkaa. Viisumi on maksuton ja sen voi hankkia itse kätevästi Australian maahantuloviranomaisten nettisivujen kautta. eVisitor (651) -turistiviisumi on voimassa 12 kuukautta sen myöntämisestä ja tuona aikana voi lomailla Australiassa 3 kuukautta kerrallaan. Viisumi lähetetään sähköpostiin ja passin numero rekisteröityy automaattisesti maahantuloviranomaisten järjestelmiin. Veljeni toimi koko porukan viisumikoordinaattorina ja viisumeiden hankinta oli onnistunut helposti. 

Viisumeiden lisäksi toinen erityisesti vahempiani stressaava aihe oli maahantulokortin täyttäminen ja tiukat tullimääräykset. Australian maahantulokortti (Incoming Passenger Card) on itse asiassa yhdistelmälomake, joka sisältää sekä maahantulokortin että tulli-ilmoituksen. Australian karanteenisäännökset ovat tiukat, mutta esimerkiksi elintarvikkeita saa kyllä tuoda maahan, kunhan on merkinnyt ne tulli-ilmoitukseen. 

Kolme viikkoa on mielestäni varsin hyvä aika Australian-matkalle, toki maa on sen verran valtavan kokoinen, että kaikkea ei tietenkään tuossa ajassa edes kannata yrittää tunkea matkaohjelmaan. Niinpä viime kuukaudet ovat menneet matkasuunnitelmia tehdessä ja tarkempia matkakohteita valitessa ja varauksia tehdessä. Kulunut viikko on mennyt nopeasti täällä Sydneyssä lähinnä päänähtävyyksiä kierrellen sekä ulkoillen upeasta talvisäästä nauttien - vierailla on todellakin ollut säiden suhteen hyvää tuuria. 

Viikonloppuna lähdemme viikon roadtripille Sydneyn lähialueelle, ja suunnitelmissa on ensinnäkin välipysähdys Southern Highlandsin alueella lounaan merkeissä sekä kävelylenkki alueen upeita vesiputouksia ihastellen. Sieltä jatkamme matkaa Australian pääkaupunkiin Canberraan. Monet mieltävät maan "pusikkopääkaupungin" tylsäksi, mutta itse pidän sen luonnonläheisyydestä, lähialueen viinitiloista sekä tietenkin museoista. Canberrasta matka jatkuu rannikolle Jervis Bayhin, missä meidän on tarkoitus jatkaa lähinnä luontoelämysten merkeissä. Loppumatkan agendalla ovat vielä Kiama blowhole sekä Royal National Park -kansallispuisto. 



Koska Suomen kesä on tänä vuonna ollut suorastaan olematon, vierailla oli toiveissa nauttia myös hieman auringosta ja lämpöisemmästä säästä. Niinpä suuntaamme seuraavalla viikolla trooppiseen Queenslandiin. Lennämme kesän toiveissa Cairnsiin, josta jatkamme matkaa tukikohtaamme Port Douglasiin. Sieltä käsin meidän on tarkoitus tehdä päiväreissuja lähialueelle sekä tehdä päivän snorklausreissulle Isolle Valliriutalle, jonka huononeva tila on huolestuttanut myös vieraitamme. Lisäksi vietämme viimeisen yön maailman vanhimmassa sademetsässä eli Daintree Rainforestissa.


Queenslandin ekskursion jälkeen palaamme vielä pariksi päiväksi takaisin Sydneyyn, josta vieraamme lentävät Singaporen kautta takaisin Suomeen. Toivottavasti paluumatka sujuu heiltä yhtä mukavasti kuin tulomatkakin. He ovat muuten toipuneet aikaerosta ja matkaväsymyksestä yllättävän hyvin - erityisesti ottaen huomioon, että heillä ei ollut aikaisempaa kokemusta pitkistä lennoista ja useiden tuntien aikaerosta. Vaikuttaa siltä, että kauhupuheeni pitkien lentojen helvetillisyydestä ja mielikuvaharjoitukset ahtaassa tilassa istumisesta ovat toimineet hyvin, haha. Yritimme kyllä tietenkin myös jakaa heille parhaat vinkkimme pitkille lennoille valmistautumiseen ja pakkaamiseen ennen matkaa.

Olen varsin tyytyväinen matkaohjelmaamme, sillä vieraamme pääsevät sekä nauttimaan parhaat palat omasta kotikaupungistamme Sydneystä että nauttimaan erilaisia luontoelämyksiä. Blogi vaikenee matkamme ajaksi, mutta voit seurata reissumme etenemistä Instagramin puolella @elizadoesoz.



Seuraa Eliza Does Oz -blogia seuraavissa kanavissa: 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti