keskiviikko 12. huhtikuuta 2017

Nemoa etsimässä vastuullisesti Australian Isolla Valliriutalla / #ReilutBlogit vol. 3

Mitä kuuluu Isolle Valliriutalle, yhdelle Australian suosituimmista nähtävyyksistä? Tuo merenalainen paratiisi on todellinen luonnonihme, mutta sen tila on uhkaavasti huonontunut ilmastonmuutoksen takia. Ja mitä kannattaa ottaa huomioon suunnatessaan etsimään Nemoa tuolle maailman suurimmalle koralliriutalle?


Koillis-Australiassa sijaitseva Iso Valliriutta (Great Barrier Reef) on maailman suurin koralliriutta, joka muodostuu tuhansista yksittäisistä koralliriutoista ja saarista. Riutta levittäytyy yli 2000 kilometrin pituudelle Queenslandin osavaltion rannikolla ja se on havaittavissa myös avaruudesta käsin. 

Iso Valliriutta on pinnanalainen paratiisi, jota on luonnehdittu valtameren trooppiseksi sademetsäksi. Se on todellinen luonnonihme, joka ainakin sukeltajien ja snorklaajien on nähtävä kerran elämässään. WWF:n mukaan Valliriutalla on yli 400 erilaista korallia ja jopa 1500 kalalajia, Nemo-kala eli vuokkokala mukaan lukien. Riutan alueella tavataan myös harvinaisia uhanalaisia lajeja, kuten liemikilpikonnia ja dugongeja. Iso Valliriutta otettiin UNESCOn maailmanperintökohteeksi vuonna 1981 ja sitä pidetään yhtenä kauneimmista luonnonnähtävyyksistä. Valliriutta on myös tieteellisesti arvokas, koska valtavan lajikirjonsa vuoksi se on yksi maailman rikkaimmista ekosysteemeistä. 


Iso Valliriutta on yksi Australian suosituimmista nähtävyyksistä, eikä suotta. Muutama vuosi sitten Australiaan saapuessani reissu Valliriutalle oli myös oman bucket-listani kärjessä, ja päiväreissu Cairnsista olikin hyvin vaikuttava mutta myös silmät avaava kokemus. Pääsin ihailemaan kirkkaan turkoosina välkehtivää Korallimerta ja valkoisina hohtavia rantoja sekä snorklaamaan Nemon ja muiden eksoottisten kalojen ja harmittomien riuttahaiden joukossa. Silmiinpistävin näky olivat kuitenkin korallit - ne olivat toki kauniita, mutta paikoitellen pahasti kulahtaneita, eivät siis yhtään niin värikkäitä kuin kuvissa olin aikaisemmin nähnyt. En voinut olla tuntematta pientä pettymystä. Mistä oli kyse? Ilmastonmuutoksen aiheuttama meriveden lämpeneminen ja happamoituminen ovatkin ajaneet korallit ahtaalle. Veden lämmetessä liikaa korallit karkottavat niissä elävät pienikokoiset väriä antavat levät. Tämä johtaa korallien haalistumiseen, ja lopulta koralli voi kuolla. WWF:n mukaan kuluneen 30 vuoden aikana puolet Ison Valliriutan koralleista on hävinnyt, ja viime vuosien harvinaisen pitkäkestoinen El Niño -sääilmiö on nopeuttanut korallien joukkokuolemaa entisestään. Korallien ongelmia lisäävät mm. hallitsematon turismi, meriveden saastuminen, liikakalastus ja hirmumyrskyt. 

Iso Valliriutta on tuhansia vuosia vanha, ja se on ollut jatkuvassa muutostilassa, mutta muutosten vauhti ei ole koskaan ollut yhtä nopea kuin nyt. Australian hallituksen heikon toiminnan suojeluasioissa sanotaan vaarantaneen Ison Valliriutan aseman maailmanperintökohteena. Riutan huolestuttava tila onkin ollut varsinainen kuuma peruna myös paikallisissa uutisissa. Aikaisemmin tällä viikolla julkaistun Centre of Excellence for Coral Reef Studies -tutkimuslaitoksen tutkimuksen mukaan kaksi kolmasosaa Isosta Valliriutasta on vaurioitunut. Yritystä kuitenkin on; Australian ja Queenslandin hallitukset ovat investoineet yhteisesti vuosittain noin $200 miljoonaa dollaria erilaisiin toimenpiteisiin riutan suojelemiseksi


Mitä turisti voi tehdä suojellakseen Isoa Valliriuttaa?

Ison Valliriutan huikeat sukellus- ja snorklausmahdollisuudet sekä idyllliset näkymät laguuneineen ja hiekkarantoineen houkuttelevat turisteja alueelle. Turismi ylläpitää alueen taloutta, mutta aiheuttaa myös haittaa riutalle. Jokainen voi kuitenkin vaikuttaa Ison Valliriutan tilaan omilla valinnoillaan. Tässä muutama vinkki, joilla voit edesauttaa riutan säilymistä tuleville sukupolville:

Valitse vastuullinen matkanjärjestäjä ja ole vastuullinen matkailija
Ennen matkaa kannattaa selvittää, miten sukelluskeskus tai risteilyalus on ottanut ympäristöasiat huomioon. Eri mailla on erilaisia sertifikaatteja ekoturismille, Australiassa ekoturismikohteilla on Eco Certification. Matkatessasi riutalle muista itsekin olla vastuullinen matkailija. Älä siis roskaa, koske mihinkään, riko koralleja tai muutenkaan häiritse riutan elämää. 

Suosi kestävästi pyydettyjä kalalajeja ja mereneläviä
Ison Valliriutan liikakalastusongelmaan voi vaikuttaa valitsemalla ruoakseen kestävästi pyydettyjä kalalajeja ja mereneläviä

Vähennä kasvihuonekaasupäästöjä
Kaikkein tärkein asia Ison Valliriutan suojelussa on kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen. Kestävä kulutus on ympäristön lisäksi kestävää myös sosiaaliselta ja taloudelliselta kannalta. Luonnonvarojen kierrätys, raaka-aineiden käytön minimointi ja tuotannon eettisyys ovat tärkeitä tekijöitä - niin kotona kuin matkoillakin. 

Tämän videon myötä pääset ihailemaan Isoa Valliriuttaa lähietäisyydeltä:Tämä kirjoitus on osa #ReilutBlogit -kampanjaa, jonka teemana on tänä vuonna matkailu ja merien hyvinvointi. Tervetuloa osallistumaan mukaan tärkeän aiheen puolesta! Muiden kampanjaan osallistuneiden #ReilutBlogit -kirjoitukset löydät täältä


Seuraa Eliza Does Oz -blogia seuraavissa kanavissa:

2 kommenttia:

  1. Loistava kirjoitus, kiva kun otit osaa kampanjaan! Mulla on Suuri Valliriutta vielä näkemättä ja olenkin vähän miettinyt, että kuinka kauan se säilyy maineensa veroisena kohteena. Toivottavasti vielä pitkään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja kumarrus - ja kiitos mainiosta kampanjasta tärkeän aiheen puolesta! :) Ison Valliriutan tila todellakin on huolestuttava ja muutospaineet suuret. Toivon itsekin todella, että se säilyy maineensa veroisena vielä tuleville sukupolville.

      Poista