torstai 9. maaliskuuta 2017

MONA-museo Hobartissa - Where sh*t happens

MONA-museo Hobartissa on kenties koko Australian mielenkiintoisin museo, joka rikkoo provokatiivisuudellaan taiteen sääntöjä. Maailmanluokan museo on paikka, jossa sh*t happens - kirjaimellisesti. MONA on lisäksi paljon muutakin kuin museo, ja se on ehdottomasti vierailun arvoinen, vaikka ei taiteen harrastaja olisikaan. 


Museum of Old and New Art eli tuttavallisemmin MONA on yhden miehen megafoni ja toteutunut unelma. Tasmanialainen matemaatikko ja taidekeräilijä David Walsh ansaitsi omaisuuden vedonlyöntiin kehittämillään algoritmeilla, mikä mahdollisti ammattimaisen pelaamisen kasinoilla. Lisävoittojen tuloksena syntyi $175 miljoonaa dollaria maksanut MONA, joka avasi ovensa yleisölle tammikuussa 2011. 

MONA on ehdottomasti maailmanluokan museo, jota Walsh itse on kuvaillut "kapinalliseksi aikuisten Disneylandiksi", mikä onkin varsin osuva kuvaus. Museossa vanha ja uusi taide ovat häkellyttävässä mutta mielenkiintoisessa sekamelskassa keskenään. MONA on samanaikaisesti sekä provokatiivinen, häiritsevä että mukaansatempaava. Tässä muutama esimerkki mitä MONAssa voi odottaa näkevänsä ja kokevansa: 
  • Interaktiivisia taideteoksia, joiden luomiseen voi ottaa osaa. 
  • Seksin, kuoleman ja evoluution teemojen ympärille rakennettuja teoksia, jotka ovat samanaikaisesti sekä tyrmistyttäviä, sivistäviä että viihdyttäviä.
  • Muinaisia egyptiläisiä muumioita.
  • "Bit.fall"-vesiputous, jossa päivän uutisotsikot "virtaavat". 
  • "Cloaca": jättiläismäisistä koeputkista rakennettu koneisto, joka toimii kuin ruoansulatus. Sille syötetään ruokaa kahdesti päivässä ja masiina prosessoi ruoan ruskeaksi tahnaksi - ja kahdesti päivässä se myös "ulostaa". 
Walsh ei halunnut museon edustavan vain akateemisille älyköille suunnattua korkeakulttuuria, niinpä hän rakennutti kolmikerroksisen museon nerokkaasti maan alle. MONA on lisäksi paljon muutakin kuin pelkkä museo. Museon sisäänkäynnin vieressä on tenniskenttä - yksinkertaisesti siksi, että Walsh pitää tenniksestä. Lisäksi museon yhteydessä on ravintola (The Source), viinitila (Moorilla Estate) ja olutpanimo (Moo Brewery). Museon yhteydessä on myös mahdollista majoittua, lisäksi tarjolla on mm. kuntosali, uima-allas sekä erilaisia kulttuuritapahtumia ympäri vuoden. MONA sijaitsee Hobartin pohjoispuolella Derwent-joen rannalla, noin 15 minuutin ajomatkan päässä kaupungin keskustasta tai noin puolen tunnin lauttamatkan päässä Brooke Street Pier -satamasta. Matka MR1-lautalla oli varsin mukava kokemus ja se tarjosi upeat maisemat sekä erilaisen perspektiivin kaupunkiin. Lisäksi Posh Pit -lipuilla meillä oli käytössämme avoin baari sekä saimme nauttia pientä naposteltavaa - varsin mainio tapa aloittaa ja päättää päivä. 


MONA (Museum of Old and New Art)
655 Main Road, Berriedale TAS 7011


Seuraa Eliza Does Oz -blogia seuraavissa kanavissa:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti