sunnuntai 2. syyskuuta 2018

Mitä aussimies ajattelee Suomesta?

Meitä suomalaisia tunnetusti kiinnostaa tietää, mitä meistä ja Suomesta yleensäkin ajatellaan. Minä ja suomalaiset ystäväni kysyimme, australialainen puolisoni vastasi. Tässä hänen mietteitään Suomesta ja suomalaisuudesta: 


1. Kuinka monta kertaa olet käynyt Suomessa?

"Kolme kertaa; kerran jouluna ja kaksi kertaa kesällä. Joulu sattui olemaan koko historian surkein sään puolesta, mutta tämä kesä oli sitten senkin puolesta koko historian lämpimin ja aurinkoisin", mies kertoo taustaksi. 

2. Mikä on parasta Suomessa?

Puoliso julistautuu Suomi-faniksi ja aloittaa listaamaan positiivisia asioita: "Luonto, design, pitkät päivät kesäisin, mielenkiintoinen historia, hyvä koulutus, metallimusiikki, monipuoliset mahdollisuudet harrastaa talviurheilulajeja". Hän myös toteaa, että Australiaan verrattuna Suomessa näkee helposti, että verorahat käytetään yleishyödyllisiin tarkoituksiin. Esimerkkeinä hän mainitsee pyöräilytiet, leikkikentät ja terveydenhuollon.


Entä sauna? Mies sanoo pitävänsä saunomisesta, vaikka saunomiskulttuuri onkin hänen mielestään omituista. "On outoa olla alastomana muiden tuntemattomien miesten kanssa", hän toteaa viitaten kokemukseensa yleisestä savusaunasta Kuopiossa. "Raikas ja rentoutunut olo saunomisen jälkeen on kuitenkin ihanaa", hän jatkaa.

3. Entä mikä Suomessa ihmetyttää? 

Seuraa lyhyt miettimistauko. "Suomi sijaitsee hirveän kaukana Australiasta katsottuna, ja joulun aikoihin keskitalvella päivät olivat tosi lyhyitä - iltapäivällä oli jo pilkkopimeää", mies muistelee. "Lisäksi Suomessa on tosi kallista". Suomen sääntöyhteiskunta on myös miehelle tuttu käsite: "Esimerkiksi alkoholin ja peruslääkkeiden ostamiseen liittyvät rajoitukset tuntuvat byrokraattisilta". 

4. Pidätkö suomalaisesta ruoasta? 

Tämä on selvästi yksi hänen suosikkiaiheistaan. "Olin unohtanut miten hyvää suomalainen ruisleipä onkaan. Viipale tuoretta leipää ja sen päälle savulohta tai kinkkua ja juustoa - mmm!" Puoliso alkaa innostuneena listaamaan muita suomalaisia herkkujaan: "Karjalanpiirakat munavoilla, kalakukko, riistaruoat, loimulohi, muikut, joulukinkku, Geisha-suklaa, salmiakki". Hän ihmettelee myös ruokakauppojen jogurttivalikoiman laajuutta, hehkuttaa marjoja ja sieniä - jotka ovat vielä ihan vapaasti poimittavissa metsässä. Lisäksi hänen mielestään suomalainen jäätelö on parempaa australialaiseen verrattuna.


Mies väittää, että tähän mennessä kaikki suomalainen ruoka on ollut hyvää; vielä ei ole tullut vastaan mitään, mistä hän ei pitäisi. Hän onkin tunnetusti kaikkiruokainen ja hänelle maistuu jopa mämmi. Jotain parannettavan varaa tulee kuitenkin mieleen: "Joskus ruokavalimoimat ovat melko rajallisia, esimerkiksi hotellien aamiaisilla tai taukopaikoilla". 

5. Entä juomista? 

Ruokien tavoin mies sanoo pitävänsä suomalaisista juomista, joista suosikkien joukkoihin lukeutuvat paikalliset pienpanimo-oluet, Napue ja Arctic Blue -gin, Kyrön lonkero ja salmiakkikossu. Yksi alkoholitonkin juoma saa erityismaininnan: piimä. "Australiassa ei oikein ole mitään piimää vastaavaa".


6. Mitkä ovat olleet suosikkikohteitasi Suomessa? 

Sekä kaupungit että luonto ovat puolison mieleen. Hän sanoo pitävänsä erityisesti Helsingistä, joka tuntuu joka kerralla kansainvälisemmältä ja kauniimmalta. Hänen suosikkikohteisiinsa Helsingissä lukeutuu Suomenlinna, missä olemme käyneet kaksi kertaa. "Myös Turku ja Porvoo ovat ihania, erityisesti niiden historian puolesta", hän jatkaa. Miehellä on paljon hyviä muistoja myös Kuopion seudulta (mistä siis itse olen alunperin kotoisin). Tänä kesänä vierailimme myös Kolin kansallispuistossa, joka yllätti monipuolisuudellaan. "Suomen kansallismaisemat olivat aivan huikeat", mies intoutuu.


7. Minne haluaisit vielä matkustaa Suomessa? 

Emme suinkaan kolmella Suomen-reissulla ole vielä ehtineet koluta Suomea ympäri, ja miehellä onkin matkahaaveita seuraavia reissuja ajatellen: "Seuraavalla kerralla haluaisin viimein käydä Lapissa. Siellä kiehtovat erityisesti karu luonto, revontulet ja vierailu joulupukin luona". Matkalistalla on myös Tampere, missä blogin kautta tapaamamme ystävät asuvat. "Tampere on myös Suomen craft beer -pääkaupunki", mies lisää. Puoliso haluaa myös samoilla lisää Suomen kansallispuistoissa sekä osallistua erilaisiin tapahtumiin, kuten Porin Jazz ja Jyväskylän ralli. 

8. Millaisia suomalaiset ihmiset ovat mielestäsi? 

Suomalaiset ovat hyvin lainkuuliaisia ja sääntöjen noudattaminen on ihmisille tärkeää. "Kukaan ei ylitä tietä kävellen päin punaisia valoja, vaikka autoja ei olisi lähimaillakaan", hän ihmettelee. Hänen mukaansa perhearvot ovat Suomessa selvästi keskeisiä. Lisäksi suomalaiset ovat innovatiivisia, ujoja ja toisiaan joustamattomia. "Suomalaiset osaavat kuitenkin pitää hauskaa", hän jatkaa. 

Millaisia ovat suomalaiset miehet? "Tämä on sitten ihan yleistys", mies aloittaa varovaisesti. "Miehet ovat pitkiä, vahvoja, hiljaisia, ylpeitä ja he näyttävät harvoin tunteitaan". 

Entä suomalaiset naiset? "Naiset ovat kauniita - heillä on todella uniikit piirteet, lisäksi he ovat vahvatahtoisia ja itsenäisiä". 

Finnish Nightmares -sarjakuvat ovat miehelle myös tuttuja: "Vaikka ne ovatkin stereotypioita, suomalaiset painajaiset todellakin näkyvät oikeassa elämässä", hän naurahtaa.


9. Mitä Suomi merkitsee sinulle? 

Ennen tapaamistamme suomalaiset näyttätyivät puolisolle kaukaisena, pohjoisen kansana. "Tiesin Suomesta Nokian, kilpa-autoilijat, saunan ja kierrätyskulttuurin. Olin kuitenkin tavannut vain muutamia suomalaisia", mies kertoo. Sittemmin mies on oppinut Suomesta paljon lisää. "Suomalainen design on tyylikästä, ajatonta ja käytännöllistä", hän ylistää. Mies kertoo myös pitävänsä Suomen ainutlaatuisesta kulttuurista ja kielestä sekä sosiaalisista systeemeistä.


10. Voisitko ikinä kuvitella asuvasi Suomessa? 

Ajatus Suomessa asumisesta kiehtoo puolisoa. "Olisi kiva olla lähellä muuta Eurooppaa, tutustua kulttuuriin paremmin, asua lähellä perhettä ja ystäviä, ja nauttia pitkistä kesäpäivistä. Arki ja todellisuus saattaisivat kuitenkin olla toisenlaista. Erityisesti lyhyet päivät talvisin sekä työmahdollisuuksien puute olisivat miehelle suurimmat haasteet. "Tähän mennessä minulle on tarjottu vain metsätöitä ja kalastusta", juristimies naurahtaa. Lisäksi miehen suomen kielen taito on melko alkeellinen: "Osaan lähinnä kirosanoja. Olen oppinut niitä suomalaisista elokuvista", mies tarkentaa. 


Millaisia mietteitä teidän ulkomaalaisilla puolisoilla on Suomesta ja suomalaisuudesta?


Seuraa Eliza Does Oz -blogia seuraavissa kanavissa:
Facebook | Instagram | Twitter | Bloglovin | Blogit.fi

6 kommenttia:

 1. Olipas kiva kirjoitus. Monesti miettii mitä ulkomaalaiset pitävät Suomesta. Nyt sekin on selvillä. Ihan mahtavaa että hän pitää Suomesta, sen luonnosta, kulttuurista ja ruuasta, kaikkine erikoisuuksineen. Olet kyllä löytänyt hyvän yksilön rinnallesi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos paljon, Sisko! :) On tosiaan ihanaa, että hän pitää Suomesta kaikkine puolineen. Erinomainen mies hän on, onneksi tuli aikoinaan lähdettyä "vahingossa" treffeille. Aussit ja heidän "let's hang out..." ;)

   Poista
 2. Butter milk täällä on piimää

  VastaaPoista
 3. Kiitos vinkistä! Muistan nähneeni butter milkia kaupassa, mutta ei ole tullut koskaan kokeiltua - menee siis ostoslistalle.

  VastaaPoista
 4. Samantapaisia ajatuksia Suomesta on myös mun aussimiehellä :-) etenkin tuo jogurttihyllyjen pituus sai leuat tipahtamaan polviin asti hehe.

  Mä ostin just meidän lähi Colesista täällä Canberrassa piimää, kefir nimellä kulkee ja tuossa pullossa taisi vielä lukea ”Swedish style”. Hyvää on! :-)

  Nina

  VastaaPoista
 5. Tosi kiva kuulla, Nina! Ja kiitos paljon vinkistä, kefir menee ehdottomasti ostoslistalle. :)

  VastaaPoista